Ministryně Dostálová: Jednání o politice soudržnosti chceme dokončit do konce roku

03.10.2020 12:12

Ministři odpovědní za politiku soudržnosti dnes jednali o implementaci a strategickém zaměření nástrojů této politiky v nadcházejícím programovém období 2021-2027.

Ministryně Dostálová: Jednání o politice soudržnosti chceme dokončit do konce roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

Videokonferenční jednání se uskutečnilo v polovině německého předsednictví v Radě Evropské unie a ministři se především zabývali fungováním politiky soudržnosti po krizi způsobené nemocí COVID-19. Za Českou republiku se jednání zúčastnila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

„Jsme rádi za vytvoření nástrojů, které mají EU pomoci zmírnit socio-ekonomické dopady koronavirové krize. Je pro nás ale klíčové, aby byly jasně vymezené a nepřekrývaly se s tradiční politikou soudržnosti, čímž by docházelo k vzájemnému vykrádání a kanibalizaci. Naopak chceme usilovat o maximální využití jejich potenciálu. Chceme podpořit jejich synergii; i proto jsme v České republice zvolili systém centrální koordinace. Regiony jsou samozřejmě zapojené už během přípravy, implementace a v každém rozhodovacím procesu,“ uvedla ministryně Klára Dostálová.

„Plně také podporujeme záměr německého předsednictví dokončit vyjednávání zaměřené na  iniciativu REACT-EU coby nástroje pro ekonomickou a sociální obnovu EU po pandemii. S ohledem na krátící se čas do spuštění programů a fakt, že šlo o to doplnit do nařízení k jednotlivým nástrojům především finance schválené na červencové Evropské radě, doufáme, že schvalování všech nařízení bude probíhat rychle. Věříme, že do konce roku se shodneme na balíčku legislativy pro politiku soudržnosti pro sedmiletku 2021-2027,“ dodala ministryně.

Pro Česko je jedním z důležitých témat Dočasný rámec pro opatření státní podpory, který popisuje podmínky, za jakých mohou členské státy EU poskytovat podporu podnikům postiženým v důsledku šíření koronaviru a souvisejícími opatřeními. S ohledem na přetrvávající epidemiologickou situaci by Česká republika uvítala prodloužení platnosti Dočasného rámce do konce roku 2021. Současně navrhuje navýšení základního limitu de minimis na 400 tis. EUR, a to ideálně trvale.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…