Ministryně Dostálová: Klienti CK o své peníze nepřijdou

12.04.2020 20:33

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila návrh zákona, který stanoví, že v případě zrušení zájezdu s termínem zahájení od 20. 2. 2020 do 31. 8. 2020 z důvodu pandemie má cestovní kancelář možnost vydat klientovi poukaz na zájezd.

Ministryně Dostálová: Klienti CK o své peníze nepřijdou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

Ten bude moci klient vyčerpat na náhradní termín dovolené. Rozhodne-li se tedy cestovní kancelář využít tzv. ochranné doby, musí o tom písemně vyrozumět zákazníka a současně mu zaslat poukaz na náhradní zájezd.

„Chtěla bych všechny klienty ujistit, že pokud voucher nevyčerpají ani do 31. 8. 2021, cestovní kancelář jim bude povinna celou uhrazenou cenu zájezdu vrátit. Klienti se tedy nemusejí obávat, že o své peníze přijdou, neboť tyto poukazy na náhradní zájezdy jsou zajištěny pro případ úpadku cestovní kanceláře. Toto opatření je nutné udělat, protože by jinak mohlo dojít k masivnímu krachu cestovních kanceláří,“ vysvětluje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Cestovní kanceláře, které jsou profesionály ve svém oboru, budou se zákazníky aktivně jednat a navrhnou jim oboustranně přijatelné řešení. 

Zákazníci, kteří mají zakoupený zájezd s termínem odjezdu do 31. 8. 2020 a tento zájezd nechtějí nebo nemohou absolvovat - např. z důvodu ztráty zaměstnání, obav o své zdraví apod., mají možnost odstoupit od smlouvy o zájezdu, jsou však povinni cestovní kanceláři uhradit storno poplatky. V tomto případě pak bude zákazník oprávněn požádat cestovní kancelář o vydání poukazu na zájezd v hodnotě části zaplaceného storno poplatku a přesunout tak svůj zájezd na pozdější dobu. Cílem projednávaného zákona je zmírnit dopady pandemie onemocnění COVID-19 na sektor cestovního ruchu.

„Poukazy budou moci odmítnout senioři nad 65 let věku, zdravotně postižení lidé, těhotné ženy, lidé na mateřské nebo rodičovské dovolené, nezaměstnaní, osamělé samoživitelky a samoživitelé a také školy v případě školních zájezdů,“ dodává Klára Dostálová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.