Ministryně Dostálová: Průvodci budou mít více času na získání průkazu

07.06.2020 12:12

Vláda ČR schválila návrh Ministerstva pro místní rozvoj, aby byl průvodcům dočasně odpuštěn poplatek tisíc korun za vydání průkazu, který budou k výkonu své činnosti potřebovat od března příštího roku.

Ministryně Dostálová: Průvodci budou mít více času na získání průkazu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

Jde o další způsob, jak pomoci poskytovatelům průvodcovských služeb, které postihla koronavirová krize. Nebude se tak dále prohlubovat jejich už tak tíživá finanční situace, vzhledem k útlumu jejich činnosti v důsledku pandemie onemocnění COVID 19.

„Průkaz bude v nejbližších měsících potřebovat zhruba dva tisíce průvodců. Současná právní úprava po průvodcích v cestovním ruchu vyžaduje, aby si během posledních dvou měsíců roku 2020 požádali o vydání českého národního průkazu průvodce a tento průkaz začali užívat od 1. ledna 2021. To se ale změní. Žádat o vydání průkazu budou moci průvodci od ledna a povinnost průkaz nosit se posune až na březen. Nová úprava pak dočasně osvobodí žadatele o vydání průkazu od platby správního poplatku, a to až do konce února 2021,“ vysvětluje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. A dodává, že „ministerstvo se zaměří na propagaci kvality služeb i v segmentu průvodcovských služeb“ .

Ministerstvo pro místní rozvoj  bude žadatelům vydávat dva stupně národních průvodcovských průkazů. První stupeň bude vyžadovat pouhou registraci. Druhý stupeň předpokládá odbornou kvalifikaci danou příslušným vzděláním. Turisté si tak budou moci sami zvolit, jak kvalitního průvodce pro své potřeby využijí. Povinnost vlastnit průkaz se podle novely nebude vztahovat na průvodce v budovách, tedy například na hradech a zámcích, a v přírodních chráněných územích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.