Ministryně Dostálová: Realitky jsou v dvojnásobně složité situaci

08.04.2020 21:31

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny dne 8. 4. 2020 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 39/2020 Sb., o realitním zprostředkování a o změně souvisejících zákonů (zákon o realitním zprostředkování)

Ministryně Dostálová: Realitky jsou v dvojnásobně složité situaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Dostálová

Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové. Já se pokusím být velmi stručná. Ráda bych vám představila návrh novely zákona o realitním zprostředkování. Profese realitních zprostředkovatelů se vlastně dostala do takové dvojnásobně složité situace. Samozřejmě je omezený pohyb osob atd. Na druhé straně jde o velmi nový zákon, který vlastně nabyl účinnosti v březnu letošního roku a vlastně v rámci tohoto zákona je povinnost přejít z živnosti volné na živnost vázanou. A s tím jsou spojené samozřejmě věci, to znamená prokázat kvalifikaci.

No a to můžou realitní zprostředkovatelé prokázat buď: odborným vysokoškolským vzděláním, nebo tříletou praxí a středoškolským vzděláním s maturitou, anebo certifikát o složení zkoušky profesní kvalifikace. Mnoho realitních zprostředkovatelů chce využít právě tu třetí možnost, to znamená certifikát o složení zkoušky profesní kvalifikace, ale bohužel v období koronavirové krize není možné vlastně zajistit jim to vzdělávání, proto ta úprava toho zákona je velmi jednoduchá. V § 25 o realitním zprostředkování se prodlouží doba pro prokázání splnění podmínek.

Já bych chtěla velmi poděkovat hospodářskému výboru, panu poslanci Munzarovi, protože my jsme se dohodli na tom, aby to byla skutečně komfortní doba, takže prodlužuje tu dobu a zároveň samozřejmě umožňujeme ještě volnou živnost po dobu šesti měsíců, tak aby skutečně nikdo nebyl limitován. Proto si dovolím požádat vás o podporu ve znění pozměňovacího návrhu, který přednese pan poslanec Munzar, který ho schválil hospodářský výbor. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.