Ministryně Dostálová: Systém AGIS pomůže rozvoji venkova

19.07.2021 17:50

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) umožní obcím bezplatně užívat informační systém AGIS, jehož vývoj probíhal pod správou Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR).

Ministryně Dostálová: Systém AGIS pomůže rozvoji venkova
Foto: Screen ČT OVM
Popisek: Ministryně Dostálová v Otázkách Václava Moravce

Systém přehledně zobrazuje dostupné informace o obcích, které tak zastupitelé nemusejí složitě hledat v různých registrech. Systém pomůže také projektu ŠKODA AUTO k rozšiřování nabíjecí infrastruktury pro elektromobily.

V systému AGIS je dostupná i aktuální situace ohledně covid-19 v konkrétních obcích. Důležitou součástí je i dotační modul, který může obzvlášť menším obcím zásadně pomoci při čerpání evropských, národních i jiných dotačních titulů.

„Naše spolupráce dokazuje, jak efektivně se dá propojit státní sektor, samosprávy a soukromý sektor. Dlouhodobě v této oblasti existoval velký deficit a některá data nebyla vůbec k dispozici. Proto MMR podpořilo projekt SMS s názvem Společně pro udržitelný rozvoj venkova, v rámci kterého jsou užitečná data o infrastruktuře v obcích sbírána. Projekt je financován od roku 2017, za tu dobu MMR poskytlo na projekt dotace ve výši cca 35 mil. Kč. Pochopitelně se chceme s unikátními daty z mapování infrastruktury podělit, jejich sběr stojí hodně úsilí, takže chceme, aby pak data nacházela co nejširší uplatnění. Věřím, že i díky tomuto systému bude docházet k cílenějšímu rozvoji venkova,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a dodává: „Uvědomuje si, že obzvlášť pro menší obce může být agenda spojená s čerpáním dotačních titulů složitá, proto jim chceme možnost získat tuto podporu co nejvíce ulehčit a takovým řešením je i systém AGIS se svým dotačním modulem, který dostanou obce po dosavadní testovací fázi bezplatně k užívání. Zároveň podporujeme sdílení dobré praxe mezi obcemi, k čemuž slouží mimo jiné i platforma Obec2030.“

„Díky inovativně smýšlejícím starostkám a starostům napříč republikou už máme řadu příkladů, kdy využití chytrých řešení zlepšuje jak život místních, tak stav životního prostředí, a dává ekonomický smysl. Platforma Obec2030 pomáhá tuto inspiraci sdílet mezi samosprávami,“ říká Stanislav Polčák, předseda Sdružení místních samospráv ČR.

Experti platformy z daných oborů radí obcím s přípravou energetických a enviromentálních projektů, zajištěním financování i samotnou realizací. Takové obecní projekty mohou zásadním způsobem přispět k oživení a modernizaci naší ekonomiky, a to i s evropskou podporou.

Systém využije i ŠKODA AUTO

Systém AGIS pomůže také společnosti ŠKODA AUTO v přípravě projektu dobíjejících stanic pro elektromobily. „Pro automobilku ŠKODA AUTO je spolupráce se Sdružením místních samospráv a partnerství v projektu Obec 2030 první komplexní podporou rozvoje obcí. V současné době jednáme s vybranými obcemi na spuštění pilotního projektu pro podporu elektromobility v regionech. ŠKODA AUTO se jakožto lídr v oblasti elektromobility a domácí výrobce snaží maximálně podporovat rozvoj a výstavbu infrastruktury.

Anketa

Jedete letos na zahraniční letní dovolenou?

hlasovalo: 8351 lidí

V nedávné době automobilka představila novou strategii s názvem NEXT LEVEL – ŠKODA STRATEGY 2030, jejíž součástí je rozšíření modelové nabídky elektromobilů, výrazné navýšení podílu elektrifikovaných vozů na celkových prodejích, kdy by v roce 2030 měla značka ŠKODA prodávat celosvětově přes 50 % čistých elektromobilů a přispět tak k minimalizaci produkce lokálních emisí.

V souvislosti s tím je strategické partnerství se Sdružením místních samospráv perfektní příležitostí jak rozvoj a výstavbu infrastruktury pro elektrifikované modely podpořit i v menších obcích. Rozšiřování nabíjecí infrastruktury je prodejním argumentem pro zvýšení zájmu zákazníků o elektrifikované modely. Zároveň se rozšiřuje povědomí o elektromobilech a způsobech jejich využití, čímž dochází k detabuizaci tématu elektromobility,“ říká vedoucí českého zastoupení ŠKODA AUTO Jiří Maláček.

Do pilotního projektu dobíjejících stanic se zapojilo například město Slavičín. „Chceme být atraktivním městem pro naše občany i návštěvníky, a proto mimo jiné posilujeme podporu elektromobility. Nová dobíjecí stanice je v tomto směru důležitým posunem a velmi oceňujeme možnost se zapojit do tohoto pilotního projektu. Sami také ve spolupráci s lokálními dodavateli vyvíjíme vlastní nabíječku pro elektrokola,“ říká Tomáš Chmela, starosta Slavičína.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…