Ministryně Dostálová: Vázaná živnost by udělala obrovské problémy v regionech

13.03.2019 21:06

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 13. března 2019 k návrhu zákona, kterým se mění zákon o živnostenském podnikání.

Ministryně Dostálová: Vázaná živnost by udělala obrovské problémy v regionech
Foto: MMR
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, jenom bych se krátce vyjádřila, protože skutečně tady musím potvrdit slova pana poslance Jandy, že Ministerstvo pro místní rozvoj podporovalo vázanou živnost. Dokonce jsme dávali i dopisy na Ministerstvo průmyslu a obchodu. Na druhé straně je taky potřeba přiznat, že jsme samozřejmě seděli s mnohými aktéry, a vázaná živnost by udělala obrovské problémy v regionech. Proto Ministerstvo pro místní rozvoj podporuje a pomohlo připravit komplexní pozměňovací návrh, který je vlastně variantou legislativního řešení v rámci tzv. protected title, a to právě tou formou, aby se průvodci v cestovním ruchu prokazovali při výkonu své činnosti průkazem průvodce umístěným na viditelném místě.

Je potřeba si také uvědomit, že pokud by to byla vázaná živnost a došlo k přijetí návrhu, který je teď na stole, tak je opravdu obrovský problém s faktickou vymahatelností v praxi, protože to, aby vlastně bylo prokázáno to, že ti lidé mají nějaké neoprávněné jednání, tak se musejí prokázat všechny znaky živnosti, to znamená, musí být jednoznačně prokázáno, že se jedná o soustavnou činnost a že se jedná o činnost, která vede k dosažení zisku. Naopak právě to výrazné označení těch průvodců, kde máme první a druhý stupeň, povede k tomu, že to bude daleko rychleji a lépe kontrolovatelné. A o to nám přece jde, abychom skutečně ten černý trh, který tady prostě kvete, abychom tomu zabránili. Pokud bychom trvali na vázané živnosti, a my jsme skutečně jako ministerstvo od tohoto návrhu ustoupili a skutečně bychom podpořili nechat to v živnosti volné, ale skutečně označit ty průvodce, tak kdybychom podpořili dnes vázanou živnost, jak je navržen ten zákon, tak se vlastně dostaneme stejně do problémů, protože kdo se bude chtít té regulaci vyhnout, tak se jí vyhne, protože samozřejmě to budou dělat s vědomím toho, že úřady jim právě tu věcnost a všechny znaky živnosti nemohou nikdy prokázat.

Chtěla bych se jenom přimluvit za to, je to komplexně připraveno jako komplexní řešení. Pokud by se zákon zamítl v prvním čtení, tak vlastně nebude proti čemu ten komplexní návrh přidat. Tak si jenom myslím, že bychom ho měli postoupit do druhého čtení, načíst komplexní návrh tak, aby se to skutečně už začalo ohledně průvodcovské činnosti řešit, a to rychle. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.