Ministryně Dostálová: Více než 2,5 miliardy korun z IROP získá 55 muzeí

18.11.2018 19:25

Integrovaný regionální operační program (IROP), který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj, zveřejnil výsledky výzvy Muzea II. Díky uvolněným financím dojde k zefektivnění ochrany a využívání sbírkových fondů muzeí a k zpřístupnění nových expozic. Výzva se setkala s obrovským zájmem muzejní obce.

Ministryně Dostálová: Více než 2,5 miliardy korun z IROP získá 55 muzeí
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

„Touto druhou výzvou, která si klade za cíl zlepšit stav našich muzeí, pokračujeme v našem úsilí o pečování kulturního dědictví naší republiky, od jehož vzniku letos uběhlo sto let. Tyto finance jsou naším dalším příspěvkem k letošním oslavám. Samozřejmě budeme v podporování podobných chvályhodných projektů pokračovat i nadále,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Ve výzvě Muzea II bude podpořeno 17 projektů za 898 milionů korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj z celkových 46 předložených projektů. Díky schváleným projektům budou postaveny nové depozitáře (např. pro Moravskou galerii v Brně) nebo rekonstruovány stávající depozitáře. Dojde i k otevření nových expozic (např. přírodovědná expozice Vlastivědného muzea v Olomouci), k rekonstrukci stávajících expozic (např. venkovní expozice Slováckého muzea v Uherském Hradišti), k restaurování sbírkových předmětů (např. lokomotiv ve sbírkách Železničního muzea v Národním technickém muzeu), nebo k obnově budov muzeí (např. Mezinárodní muzeum keramiky v Bechyni).

Výzva Muzea II navazuje na předchozí výzvu Muzea, díky které bylo podpořeno 38 projektů za 1,634 miliardy korun. Mezi již ukončenými projekty je např. projekt Západočeského muzea v Plzni Centrum paleodiverzity a depozitáře v Rokycanech, který získal příspěvek EU ve výši 18 824 226 Kč.

„Hodnocení projektů zajistili, stejně jako u všech ostatních výzev IROP, pracovníci Centra pro regionální rozvoj České republiky, které rovněž poskytuje konzultace k projektovým záměrům a po schválení monitoruje a kontroluje jejich průběh,“ uved náměstek sekce evropských programů Zdeněk Semorád.

Celkově je tedy z IROP podpořeno z individuálních výzev 55 projektů na obnovu muzeí za více než 2,5 miliardy Kč. Při srovnání jednotlivých krajů je nejvíce podpořených muzeí v Jihomoravském kraji, a to devět, dále osm v Moravskoslezském kraji a shodně po šesti muzeích je podpořeno v kraji Jihočeském, Středočeském a Zlínském.

Projektům schváleným k financování IROP nyní průběžně vydává Rozhodnutí o poskytnutí dotace.

Přehled projektů v 76. výzvě IROP „Muzea II.“ schválených k financování naleznete ZDE. Přehled podpořených projektů z 21. výzvy IROP „Muzea“ naleznete ZDE.

Přehled schválených projektů 76. výzvy IROP ZDE

Přehled podpořených projektů 21. výzvy IROP ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…