Ministryně Dostálová: Vláda mimořádně schválila 1,4 miliardy korun pro lidi, zasažené tornádem

17.08.2021 10:53

Vláda na mimořádném jednání schválila 1,4 mld. korun pro lidi, zasažené tornádem jak na jižní Moravě, tak v Ústeckém kraji, aby bylo zajištěno průběžné financování podaných žádostí. Pracovníci Státního fondu podpory investic (SFPI) jsou navíc neustále v kontaktu s lidmi, postiženými tornádem.

Ministryně Dostálová: Vláda mimořádně schválila 1,4 miliardy korun pro lidi, zasažené tornádem
Foto: Screen ČT OVM
Popisek: Ministryně Dostálová v Otázkách Václava Moravce

V pravidelných časových intervalech pomáhají přímo na místě nejen s vyplňováním žádostí o dotaci, ale poskytují i cenné poradenství související s obnovou obydlí.

„Objem sjednaných dotačních smluv rychle roste, proto jsme na jednání vlády schválili 1,4 miliardy korun pro lidi zasažené tornádem, abychom zajistili průběžné financování podaných žádostí a lidé tak mohli rychle obnovit své obydlí. Počítáme i s dalším nasazením mobilních týmů, které se nám velmi osvědčily. Lidé si jejich práci přímo na místě velmi pochvalují. Proto budou i příští týden opět na postižených místech, kde se podepíší další desítky dotačních smluv,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Žadatelům stačí k uzavření smlouvy o dotaci doložit opravdu absolutní minimum podkladů. Informace, které si může opatřit stát, si doplňují sami pracovníci SFPI. Klíčový je odhad výše nákladů škod nebo v případě pojištěných nemovitostí vyjádření pojišťovny škody či vyjádření pracovníka pojišťovny. To je v mnoha případech důvod, proč nemají někteří žadatelé dotační peníze na účtu. Přesto se jen během dvou dnů, kdy byly v obcích mobilní týmy SFPI naposledy, podařilo uzavřít 81 smluv.

Anketa

Jste pro to, abychom zachránili naše afghánské tlumočníky?

17%
79%
hlasovalo: 10514 lidí

Celkem pracovníci SFPI uzavřeli už 98 smluv za téměř 140 milionů korun. Zároveň bylo lidem na 61 zálohách vyplaceno 30,5 mil. Kč. Ministerstvo pro místní rozvoj, a stejně tak Státní fond podpory investic, dělá maximum pro to, aby peníze doputovaly k lidem co nejdříve. Zároveň je ale nutno respektovat zákonné povinnosti pro nadcházející kontroly a audity vynakládání státních prostředků.

Vždy po odjezdu mobilních týmů zůstávají úředníci SFPI s postiženými lidmi v kontaktu. Radí a pomáhají po telefonu i emailu. Ať již jde o dokládání různých příloh k žádosti o dotaci či pouze o sdělení kontaktu na statika či architekta. Další výjezd je plánovaný na týden od 23. srpna. Konkrétní místa a časy budou zveřejněny na stránkách ZDE.

Financí se dočkají i poničené hřbitovy

Ministerstvo pro místní rozvoj počítá s náhradami škod, které způsobilo tornádo na obecním majetku, včetně hřbitovů a náhrobků. V případě poškozených náhrobků budou moci lidé obcím dodat faktury za opravu. Ty je poté zahrnou do nákladů. Peníze se začnou vyplácet v průběhu září, po schválení Strategie obnovy území Vládou ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi