Ministryně Hubáčková: Dotace budou poskytnuty prostřednictvím kapitoly MMR

10.03.2022 22:21

Projev na 14. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2022 k návrhu rozpočtu Státního fondu podpory investic

Ministryně Hubáčková: Dotace budou poskytnuty prostřednictvím kapitoly MMR
Foto: Hana Brožková
Popisek: Anna Hubáčková

Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci,

předkládám vám v zastoupení pana ministra Bartoše návrh rozpočtu i střednědobého výhledu k Státnímu fondu podpory investic. A tento návrh rozpočtu uvažuje o poskytování podpor formou dotací a nízkoúročených úvěrů.

Pro rok 2002 (?) činí plánovaný objem poskytnutých dotací 3,078 miliardy korun a poskytnutých úvěrů 2,393 miliardy korun. Celkem je tak na programové výdaje Státního fondu podpory investic rozpočtováno 5,471 miliardy korun. Dotačně bude Státní fond podporovat pořízení sociálního bydlení v rámci programu Výstavba pro obce, regenerace veřejných prostranství na sídlištích, část projektu na revitalizaci území se starou stavební zátěží z programu Brownfieldy, a především program Živel, v rámci kterého se poskytují dotace na obnovu obydlí zničených tornádem na jižní Moravě v červnu 2021.

Zvýhodněnými úvěry se podpoří: pořízení dostupného bydlení v rámci programu Výstavba pro obce, výstavba nájemních bytů pro vymezenou skupinu obyvatel, což jsou senioři 65+, zdravotní či příjmově vymezené osoby, zletilé osoby do třiceti let. Dále pořízení nebo modernizace obydlí pro mladé do věku čtyřiceti let, oprava a modernizace bytových domů a část projektů z programů Brownfieldy.

Mimo výdajů na aktivní programy jsou rozpočtovány i výdaje na vyplácení úrokových dotací a dotací na snížení jistiny při narození dítěte v celkové výši 521 milionů korun, a dále výdaje na zajišťování podpor a správní výdaje ve výši 185 milionů korun. Celkem tak spolu s programovými výdaji počítá rozpočet fondu s výdaji ve výši 6,177 miliard korun. Na straně příjmů jsou nároky na státní rozpočet ve výši 909 milionů korun, z toho 800 milionů je určeno na program Brownfieldy, který bude financován z Národního plánu obnovy a 109 milionů korun bude využito na dotace ke krytí výdajů spojených se snížením jistiny úvěru poskytnutých mladým lidem při narození dítěte a ke krytí části úrokových dotací programu Panel.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Tyto dotace budou poskytnuty prostřednictvím kapitoly MMR. Programové výdaje fondu pak budou kryty i využitím nároku z nespotřebovaných výdajů kapitoly 317 MMR, a to ve výši 3 128 milionů korun. Další výdaje na programy, správu a úrokové dotace ve výši 2,140 miliard pokryje fond z vlastních zdrojů, a to z příjmu fondu ve výši 781 milionů korun. Jedná se především o splátky úvěrů a zbývající část ve výši 1,359 miliard korun bude kryta z disponibilních finančních prostředků fondu. Co se týká rozpočtového výhledu, tak tady jsou již částky výrazně nižší, a to z důvodu snižování disponibilních finančních prostředků fondu.

Na programové výdaje v roce 2023 plánuje fond částku 2,13 miliardy korun, a na rok 2024 1,14 miliardy korun. V oblasti příjmů počítá fond s dotací ze státního rozpočtu na výplatu úrokových dotací a snížení jistin ve výši 109 milionů korun na rok 2023, a 106 milionů korun na rok 2024. Návrh rozpočtu byl odsouhlasen vládou 23. února 2022 usnesením číslo 122. Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny dne 2. března 2022 na 4. schůzi návrh rozpočtu a střednědobého výhledu projednal a usnesením číslo 20 doporučil Poslanecké sněmovně jeho schválení.

Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, poslanci, dovoluji si požádat, aby Poslanecká sněmovna návrh rozpočtu a střednědobého výhledu Státního fondu podpory investic schválila.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…