Ministryně Jourová: Správa fondů EU se bez lidí v krajích neobejde

17.03.2014 19:04

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová zavítala 14. března 2014 do Moravskoslezského kraje. Zúčastnila se otevření Velkého světa techniky v Dolní oblasti Vítkovice a zavítala také na Úřad Regionální rady Moravskoslezsko, kde se setkala s vedením úřadu. Potvrdila, že budoucí správa fondů EU se bez lidí v krajích neobejde.

Ministryně Jourová: Správa fondů EU se bez lidí v krajích neobejde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová

„Velkolepá přeměna Dolní oblasti Vítkovice je úžasnou ukázkou využití soukromých i evropských dotačních zdrojů. Těším se, až budou všechny záměry dotaženy do konce,“ komentovala ministryně Jourová prohlídku areálu DOV.

Ministryně se také setkala s vedením Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko, kde hodnotí a proplácí žádosti o evropské dotace. Vyjádřila spokojenost se správou evropských fondů v kraji. „Velmi si cením dosavadních výsledků čerpání v Moravskoslezsku i odborné práce zaměstnanců rady. Právě lidé v regionech, které jsem nedávno označila za rodinné stříbro, budou velmi důležití při čerpání evropských dotací v budoucím období let 2014-2020. Příjemci evropských peněz se nemusí obávat, že by si pohoršili, spíše naopak. Budeme vycházet z toho, co v regionech máme,“ vyjádřila se ministryně Jourová.

„Naše organizace stojí na špičkových odbornících, kteří své práci rozumí. Tomu odpovídají také výsledky čerpání v našem kraji. Jsem ráda, že naše kapacity a znalosti budeme moci zúročit i v budoucnosti a že s tím paní ministryně počítá,“ uvedla Kateřina Dostálová, ředitelka Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko.

Diskuze se nedotkla konkrétní podoby budoucího čerpání ani nastavení implementační struktury. Týkala se hlavně dobré praxe úřadu při správě peněz z EU. „Představili jsme paní ministryni dobrou praxi například při hodnocení a proplácení projektů a výsledky, kterých jsme za sedm let dosáhli,“ doplnila Dostálová. 

Regionální rada Moravskoslezsko v letech 2007-2013 zodpovídá za uplatnění přibližně 20 miliard korun z evropských fondů určených na rozvoj kraje. Doposud podpořila bezmála 850 projektů dopravní infrastruktury, veřejných služeb, rozvoje měst a venkova, cestovního ruchu nebo regenerace brownfields. Za uskutečněné projekty a jejich části proplatila příjemcům přes 12 miliard korun. 

Mgr. Michal Sobek
manažer vnější komunikace
Regionální rada Moravskoslezsko, Úřad Regionální rady

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…