Ministryně Maláčová: ANO navrhuje zmrazení platů politiků pouze před volbami

05.10.2021 17:40 | Komentář

Projev na 120. schůzi Poslanecké sněmovny dne 5. 10. 2021 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu

Ministryně Maláčová: ANO navrhuje zmrazení platů politiků pouze před volbami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

Děkuji, pane předsedo. Váženě paní poslankyně, vážení páni poslanci, jestlipak víte, jaký je rozdíl mezi sociální demokracií a hnutím ANO. Ten rozdíl je zásadní, protože sociální demokracie navrhuje zmrazení platů politiků včas a průběžně a hnutí ANO to dělá pouze před volbami. To je ten zásadní rozdíl. Já když jsem chtěla zmrazení politiků k 1. 1. příštího roku řešit v květnu (smích v sále)... Zmrazení platů politiků k 1. 1. řešit v květnu, tak pan premiér ten vládní návrh nezařadil na pořad schůze. A teď před volbami ejhle na devadesátku s doufáním nebo s nadějí, že to dva poslanecké kluby zablokují, tak se to na poslední chvíli několik málo dnů před volbami projednává. To je ale náhodička. Když jsem navrhovala, aby se to řešilo včas v květnu, tak to nešlo, a teď několik málo dnů před volbami to najednou strašně hoří.

Já si ale myslím, že podstata toho problému je úplně někde jinde. Myslím si, že vrchol pokrytectví se ukazuje na zmrazení platů politiků u jiné politické strany, je to zejména v tom pravém spektru, vpravo od nás. Protože když jsme chtěli přidat důchodcům tři stovky, tak jste byli proti, když jsme navrhovali jako sociální demokracie, aby se minimální mzda zvýšila na 18 tisíc, tak jste byli proti, když jsme navrhovali, aby platy státním zaměstnancům vzrostly i 3 tisíce, policistům, hasičům, ošetřovatelkám, pečovatelkám, ale také úřednicím na úřadu práce nebo na České správě sociálního zabezpečení, protože tito lidé mají nejnižší platy ve státní sféře a protože si pandemii odmakali v první linii, tak jste byli proti. Ale když vám mají vzrůst platy minimálně o 5,5 tisíce, tak slyším argumenty - vždyť jde jenom o 650 milionů, státní rozpočet stejně neušetří, nějakých 650 milionů, to nás nevytrhne.

V době extrémního zadlužení je zmrazení platů politiků, dámy a pánové, jasný signál těch, kteří to myslí se státní kasou a také s platy a mzdami ostatních vážně. Takže je to symbol a je to jasný příklad toho, že si uvědomujeme, v jaké jsme ekonomické situaci. Proto sociální demokracie tento návrh zákona, ačkoliv jde na poslední chvíli, jasně před volbami podporuje, i když kdyby bylo po našem, tak už jsme to schválili v létě a nemusel z toho být předvolební cirkus.

Takže ještě jednou prosím, podpořte tento návrh zákona. Poprosím pak i senátory, protože je to jasný signál státu, že šetříme každou korunu a že jdeme jako politici příkladem. Velmi děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…