Ministryně Maláčová: Dnes jsme v situaci, kdy se musí chránit i zaměstnanci úřadů práce

25.03.2020 18:31

Projev na 18. schůzi Senátu dne 25. 3. 2020 k návrhu zákona o některých úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020

Ministryně Maláčová: Dnes jsme v situaci, kdy se musí chránit i zaměstnanci úřadů práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

Děkuji, já jsem měla za to, že jsem většinu těch věcí velmi stručně, já to přiznávám, řekla ve svém úvodním slově, to znamená, teď to vezmu jako příležitost vysvětlit všechny ty věci dopodrobna. Protože vše, co zmínila paní senátorka, tak máme připravené.

V tuto chvíli Praha 10, potřebujeme říct, že úřady práce nejsou uzavřené, jenom v tuto chvíli jedou v režimu, kdy se všechno vyřizuje elektronicky, písemně a telefonicky. To je ten režim. Pokud někdo skutečně potřebuje osobní schůzku, tak si zavolá na úřad a objedná se na ty hodiny dvakrát týdně pondělí, středa, tři hodiny. Ale všechno v tuto chvíli, nám to ukazuje zkušenost z celé ČR, jde telefonicky, písemně, přes internet, to znamená, odpovědi na ty standardní dotazy, nebo dokonce velmi dobře se nám osvědčila věc, to jsou ty boxy přímo na úřadech, jak na České správě, tak na úřadu práce, pro ty, co nemají počítač, tak si to tam hodí, úřady práce to odbavují.

Dnes jsme v situaci, kdy se musí chránit i zaměstnanci úřadů práce, jestli paní senátorka má lepší způsob než omezení úředních hodin a přenesení komunikace do té elektronické formy, ráda si to vyslechnu. Nicméně pokud se nám rozšíří nákaza, my už máme jednotlivé úřady práce, které jsou zavřené, protože tam byly výskyty koronaviru, jestli máte lepší nápad, jak zaměstnance ochránit, než je omezení těch úředních hodin a omezení toho styku na ten přímý styk na maximum, tak si ho velmi ráda vyslechnu. My jsme o tom několik dní velmi intenzivně debatovali na vládě. Ale v této chvíli musíme chránit jak klienty, tak zaměstnance úřadů práce, aby nám neskončili celé úřady práce nebo celé OSSZ v karanténě, protože když se to stane všem pracovníkům toho pracoviště, tak budeme neakceschopní.

Co se týká krizových plánů, já už jsem se to snažila vysvětlit, zajdu dopodrobna. Nastavujeme na ty standardní, normální dotazy, protože MPSV v tuto chvíli bude pomáhat 7 milionům lidí. Sedmi milionům lidí! To znamená, na standardní dotazy nastavujeme chatboty, to znamená, když někdo řekne, jak bude fungovat ošetřovné, aby to nemusel vysvětlovat úředník. Máme velmi jasné manuály, stručné, jak na webu MPSV, tak na webech úřadu práce, České správy, se základními dotazy, aby lidé nepřetěžovali telefonické linky nebo emaily. Dnes jsme započali roznášení letáků pro 3 miliony seniorů, tak, aby měli základní informace. Já jenom upozorňuji, že ty letáky se tiskly 4 dny, není to žádná legrace, v tuto chvíli udělat tak velký, vysoký počet letáků. Převzali jsme linku 1212, která v tuto chvíli z 95 % se týká agendy MPSV, je to opravdu největší, nejširší linka s objemem informací. Všechno, podle informace, kterou mi dávají kolegové, se v tuto chvíli týká změn, které administruje a provozuje MPSV.

Co se týká krizových plánů, tak ještě jednou, i zaměstnanci úřadu práce i ČSSZ jsou lidé, to znamená, mohou onemocnět, mohou skončit v karanténě, mají malé děti, o které musí pečovat. My se v tuto chvíli snažíme to dělat tak, že tyto lidi chráníme, nebylo to jednoduché, dnes jsem dala pokyn, aby se nakoupily látkové roušky, abychom se nemuseli spoléhat na ty jednorázové. V tuto chvíli už velmi dobře funguje rozvoz dezinfekčních prostředků z ministerstva průmyslu a obchodu, protože toho byl nedostatek, děláme všechno pro to, aby ti lidi, kteří mají přímý styk s klientem dvakrát týdně, tak aby fungovali přes ta takzvaná plexiskla, aby tam nedocházelo k případnému nakažení. Snažíme se ty zaměstnance, kteří jsou na MPSV, máme zjednodušeně řečeno 1000 zaměstnanců MPSV, kde ty agendy, které jsou zbytné, tak přidělit tak, aby mohli od 1. dubna, kdy očekáváme ten největší nápor, fungovat jak na ČSSZ, tak na úřadech práce.

Co se týká stravenek, my jsme již před 14 dny vydali jasný pokyn, že tam, kde to jde, tak se stravenky vyplácet nebudou, finanční prostředky budou klientům posílány na jejich bankovní účty. Existovalo několik desítek klientů po celé ČR, kteří si stravenky nevyzvedli a neměli bankovní účty. Tam jim úřady práce volaly, snažily se jim dovolat, snažily se situaci nějakým způsobem řešit.

Co se týká dávek na bydlení, tam jsem zmiňovala ve svém úvodním slově, že připravujeme další změnu zákona, co se týká těch rozhodných období, aby se na druhé čtvrtletí roku 2020 pohlíželo jako na první čtvrtletí a nemuselo se nic administrovat, to je ten největší nápor na začátku nového čtvrtletí, kdy občané dokládají veškerou administrativu. Nemůžeme to v tuto chvíli říct do médií, že to tak bude, protože to je změna zákona, ta podléhá vůli zákonodárců, to znamená jak Poslanecké sněmovny, tak Senátu, ale udělám všechno pro to, aby tento návrh zákona byl schválen.

Co se týká programu Antivirus, tak ten byl schválen, první dva body, minulý čtvrtek vládou, další tři body v pondělí, zítra a pozítří pravděpodobně budeme jednat o dalších dvou bodech.

Důležité je říci, že v tuto chvíli máme stále čas, protože se jedná o vyplácení mezd za měsíc březen, tzn. že program spustíme 1. dubna, protože žádná firma nebude mít uzavřené mzdy za měsíc březen dříve než 1. dubna. V tuto chvíli probíhá ladění metodiky, která musí být velmi precizní a zároveň srozumitelná a zjednodušená, abychom si nepřidělávali práci jak s ministerstvem financí, tak s ministerstvem průmyslu a obchodu a také zejména se všemi sociálními partnery. Ale je to vnitřní instrukce sekce 4, to je sekce zaměstnanosti, vůči úřadům práce. Ale děláme vše pro to, aby to bylo připravené, abychom dokázali pokrýt celé spektrum situací. A těch situací je obrovské množství. Opět se bavíme o stovkách tisíc pracovních míst, které budou na příspěvcích na mzdách, které budeme vyplácet, závislé.

Ale máme opět dva neslučitelné úkoly. Dokázat komplexně reagovat na situaci a mít to maximálně zjednodušeně, aby nevznikaly další a další dotazy. Ona je to skutečně mimořádná situace, kdy nám volají stovky tisíc lidí na všechny úřady. Nám už kolabují některé telefonické linky, proto jsme se zapojili do té linky 1212, abychom to byli schopni zvládnout. My jsme dokonce před třemi týdny uvažovali, zda nezřídit vlastní telefonní linku MPSV pro seniory. Nicméně máme tři miliony seniorů, paní senátorko, tři miliony seniorů. Můžete mi ukázat, která státní organizace by zvládla obsluhovat telefonickou linku pro tři miliony seniorů? Odpověď je "žádná", proto jsme jako resort od začátku podporovali decentralizované iniciativy na úrovni obcí a samosprávy, protože kdybychom takovou telefonní linku pro tři miliony seniorů zřídili, tak jediný výsledek by byl, že by několik hodin po uvedení do provozu zkolabovala, protože ten nápor se nedá zvládat. Snažíme se to řešit letáky a podporujeme obce a samosprávy v tom, aby využívaly dobrovolníků a této činnosti na svém území. Opravdu to není jednoduchá situace.

Co se týká dotazů OSVČ, tak my jsme původně připravovali změnu zákona, která měla jít s tímto zákonem, kdy jsme chtěli pro živnostníky vyplácet ošetřovné přes mimořádnou okamžitou pomoc, protože víte, že živnostníci si neodvádějí na tento případ, na tyto situace. A přicházeli jsme s návrhem 424 Kč. Velmi podobná situace nebo identické jako u zaměstnanců, jen vypláceno přes úřady práce. Nakonec jsme se na úrovni vlády dohodli, že živnostníky si pod sebe stáhne MPO. Ten program byl schválen minulý čtvrtek vládou, nicméně ještě v příštích dnech dozná změn. Máme dohodu z pondělí s panem ministrem Havlíčkem, že parametry ošetřovného pro živnostníky, které budou vypláceny přes MPO, přes živnostenské úřady, budou kompletně po schválení tohoto zákona zesouladněny s parametry pro zaměstnance. Tzn. věk dítěte, nárok na různé situace, handicapovaní a tak dále, tak, aby nebyl rozdíl mezi zaměstnanci a živnostníky. Jediný rozdíl má být v částkách, protože ošetřovné se odvíjí od předchozího příjmu.

Co se týká dohod o provedení práce nebo DPČ, my jsme toto velmi podrobně řešili včera v PS. Já tomu rozumím, že tito lidé zůstávají bez finančního zajištění. Nicméně z mnoha různých komplexních důvodů si myslím, že by bylo velmi nespravedlivé a nesystémové poskytnout ošetřovné i na tyto flexibilní formy práce. Řeknu jen dva hlavní důvody a rozumím tomu, také jsem zaplavena těmi dotazy, že ti lidé se ocitli bez finančního zajištění. Minimálně dohody jako flexibilní forma práce nepokrývají celou pracovní dobu a není tam pevně stanovena pracovní doba. Tzn. že pokud rodič musí zůstat doma a starat se o své rodiče, to neznamená, že nemůže pracovně fungovat. Ale uvědomuji si, jak jsou ve složité situaci tito rodiče, kteří na dohody fungovali, jak jsou, že zůstali ze dne na den finančně nezajištění.

Co se týká nároku na ošetřovné při pobírání peněžité pomoci v mateřství nebo rodičovského příspěvku při situaci, kdy ten druhý rodič pracuje, zda si může vzít ošetřovné. Ano, ale pouze na dítě, na které není pobírána peněžitá pomoc v mateřství. Ale opět si v tuto chvíli myslím a dovolím si apelovat na všechny naše spoluobčany, v tuto chvíli je velmi důležité také udržet ekonomiku alespoň v nějakém základním chodu. Tzn. pokud matka zůstává doma s jedním dítětem, je na mateřské nebo na rodičovské, tak si myslím, že z pohledu celospolečenského by bylo ideální, kdyby se dokázala postarat i o to druhé dítě a nebral si otec na druhé dítě ošetřovné, protože pokud zůstanou všichni doma, tak se nám zhroutí celá ekonomika. A říkám to s vědomím toho, že se to velké části rodin nebude líbit.

Na záchranu pracovních míst právě míří program Antivirus. Ještě jednou na paní senátorku, my si opravdu uvědomujeme, jak obrovská práce to bude, jak extrémně důležité bude, aby to celé běželo online a aby to fungovalo a aby doba mezi výplatou mezd zaměstnancům a refundací těchto vyplacených mezd ze strany MPSV, jak důležité to bude pro úspěšnost programu. V tuto chvíli zavádíme webovou aplikaci, kterou testujeme. Napojíme ji na služby OK Zaměstnanost, tzn. aby to celé bylo jednoduché, procesovatelné. Zároveň vím, že firmy nechtějí dokládat vůbec nic, že to chtějí mít administrativně co nejjednodušší. Já tomu rozumím, my uděláme vše pro to, aby celý program Antivirus byl administrativně co nejméně náročný. Na druhou stranu prosím o porozumění, že MPSV nebude vyplácet obrovské finanční prostředky, bavíme se o desítkách miliard, v podstatě bez jakéhokoli dokládání informací, to skutečně nelze. Tzn. že opravdu zase hledáme průsečík mezi tím, jak to udělat pro firmy co nejjednodušší, časově nejméně náročné, a zároveň mít nějaký průběžný kontrolní systém.

V tuto chvíli jsem snad nezapomněla zodpovědět žádný z dotazů, děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…