Ministryně Maláčová: Dosáhneme dokonce průměrného důchodu 16 100 Kč

09.06.2021 22:06

Projev na 12. schůzi Senátu dne 9. 6. 2021 k Zelené knize o stárnutí Podpora mezigenerační solidarity a odpovědnosti

Ministryně Maláčová: Dosáhneme dokonce průměrného důchodu 16 100 Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Děkuji, paní předsedající. Vážení páni senátoři, vážené paní senátorky, dnes již popáté, proto velmi stručně. Tento rok 27. 1. EK vydala tzv. Zelenou knihu o stárnutí, Podpora mezigenerační solidarity. Jejím cílem je zahájit širokou politickou debatu o stárnutí a jeho dopadech. Je to debata o důchodech, o politice zaměstnanosti, o bydlení, o sociální a zdravotnictví dlouhodobé péči i o mezigenerační solidaritě a také samozřejmě o spravedlnosti. Zkrátka o zajištění důstojného stáří pro naše občany a také o udržitelnost našeho společenského zřízení, na které bude mít stárnutí velké dopady.

I u nás v ČR tuto diskusi intenzivně vedeme, populace stárne, odhady říkají, že za 30 let bude každý třetí občan starší 65 let a každý desátý starší 85 let. A na demografickou změnu společnosti se tak musíme připravit.

Odmítám ale, aby se stárnutím společnosti strašilo. Je to výzva, ale i příležitost. Myslím si, že se může stát, že česká společnost vlivem stárnutí bude moudřejší a bude možná myslet i dlouhodoběji. Musíme proto naopak mluvit o tom, jak vyspělá společnost demografické změny zvládne a jaká společná řešení najdeme.

K Zelené knize jsme vypracovali vládní příspěvek, který byl schválen výborem pro EU na pracovní úrovni a pak zaslán Evropské komisi. Naše pozice je v principech souhlasná. Souhlasíme tak s popsanými výzvami a příležitostmi, které stárnutí přináší. Nesouhlasíme ale se zvyšováním věku odchodu do důchodu. Velmi citlivě vnímáme problematiku chudoby ve stáří. Asi nemusím zmiňovat, že navyšování nejen starobních důchodů bylo pro naši vládu velkou prioritou. Cíle průměrného důchodu 15 000 jsme dosáhli. A pokud vládou navrhovaná valorizace o 300 Kč nad zákonnou valorizaci projde, což očekávám vzhledem k situaci v PS, tak dosáhneme dokonce průměrného důchodu 16 100 Kč.

Naše zásadní požadavky jsou spravedlivé důchody, to také souvisí s cílem snížit rozdíly v odměňování žen a mužů a také s oceněním péče, které mj. vede k velkým rozdílům v pozdější úrovni důchodů mužů a žen. Průměrný důchod ženy je dnes o téměř 3000 Kč, o 17 % nižší než u mužů. To zase souvisí s péčí, nižšími mzdami a potom nižšími důchody.

Zásadní je pro ČR i podpora zaměstnávání osob 55+ a vytváření flexibilních forem práce, o tom jsme dnes již debatovali. A asi bych měla také zdůraznit, že si je vláda velmi dobře vědoma výzvy v oblasti dlouhodobé péče a sociálních služeb. V souvislosti se stárnutím se hovoří zejména o udržitelnosti důchodového systému, ale péče a zdravotnictví budou minimálně stejně tak nákladné věci. Je proto potřeba investovat jak do pobytových a terénních služeb, ale i do zaměstnanců v sociálních službách, aby měli dobré pracovní podmínky. Ale také více podporovat neformální pečující. Jen u nás totiž pečuje o své blízké každý pátý Čech a Češka.

Na závěr bych vás ráda informovala, že na výše uvedená témata se MPSV zaměřuje samozřejmě dlouhodobě, nejen v rámci realizovaných projektů, ale také přípravou a schvalováním legislativy. A hodláme se na tato témata zaměřit také v rámci blížícího se českého předsednictví v Radě EU.

Tolik ode mě a děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice