Ministryně Maláčová: Kraje už mají na účtech peníze k dofinancování sociálních služeb

26.07.2019 17:17

Dofinancování sociálních služeb už nic nebrání. Kraje dnes (26. července 2019) a nejpozději v pondělí (29. července) budou mít na účtech potřebnou 1 mld. Kč. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se zasadila o to, aby se celý proces dofinancování maximálně urychlil. Potřebnou finanční pomoc tak hejtmani mají k dispozici o 24 dní dříve, než se původně očekávalo.

Ministryně Maláčová: Kraje už mají na účtech peníze k dofinancování sociálních služeb
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

„Sociální služby jsou pro mne priorita. Bojovala jsem za to, aby kraje potřebnou částku ze státního rozpočtu dostaly, a snažila jsem se, aby jim peníze na dofinancování platů, mezd a zvláštního příspěvku za směnnost přišly co nejdříve. Jsem ráda, že se to povedlo a kraje potřebné peníze mají,“ uvedla ministryně Jana Maláčová.

To, jak budou peníze mezi jednotlivé sociální služby rozděleny, je plně v kompetenci samotných krajů. Některé už avizovaly, že svolají mimořádná zastupitelstva během prázdnin, jiné rozhodnou o přerozdělení peněz během podzimu. „MPSV v současné chvíli nemůže nijak ovlivnit, kdy kraje mimořádná kola dotačního řízení vyhlásí. To už je plně v gesci hejtmanů,“ dodává Maláčová.

Peníze dostanou i sociální služby s nadregionální a celostátní sociální působností. Oproti původnímu plánu obdrží 90 mil. Kč do konce července 2019. Ze státního rozpočtu tak na sociální služby šlo rekordních 16,78 mld. Kč.

Kraje letos požadovaly 1 mld. Kč ze státního rozpočtu na pokrytí navýšení mezd, platů a zvláštních příplatků za směnnost. Další 900 mil. Kč pak chtěly na dofinancování individuálních projektů. Na ty vyčlenila ministryně práce a sociálních věcí 1,5 mld. Kč z Operačního programu zaměstnanost. Peníze na individuální projekty je možné čerpat už nyní. Ministryně Maláčová slíbila maximální součinnost ze strany resortu i zkrácení lhůt při podávání těchto žádostí tak, aby došlo k co nejrychlejšímu čerpání ještě v roce 2019. Žádost na MPSV podalo zatím 7 krajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…