Ministryně Maláčová: Není možné při úvahách o budoucnosti zavírat oči před přítomností

15.03.2019 7:32

Komentář na facebookovém profilu k řešení důchodu budoucích generací

Ministryně Maláčová: Není možné při úvahách o budoucnosti zavírat oči před přítomností
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Jaké budou mít penze současní třicátníci? A jak je budeme financovat? Na tyhle otázky hledáme odpovědi. Není ale možné, abychom při úvahách o budoucnosti zavírali oči před přítomností.

Všem bych ráda připomněla, že tu máme 2,5 milionu současných seniorů. Zkuste říct paní, která má důchod 10 tisíc, že musíme řešit pouze budoucnost a udržitelnost v roce 2040.

Argument, že penze jsou nízké hlavně kvůli špatným mzdám, známe. Nerovné odměňování také řešíme. To ale nepomůže těm, co už v penzi jsou.

Mimo jsou i rady, které říkají, že by se ženy měly začít chovat rozumně a neměly by odcházet do důchodu dřív. Těmhle chytrákům bych chtěla říct, že většina žen využívá možnosti dřívějšího odchodu proto, aby se mohly starat o svá vnoučata nebo stárnoucí rodiče.

Naše návrhy nezpochybňují potřebu řešit důchody budoucích generací. Reagují na nefér penze dnešních seniorů – především žen. Proč by ti, co pečují, měli být ve stáří „pokutováni“ nízkými penzemi? Ano, jsou to většinou ženy, ale nediskriminujeme ani pečující muže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).