Ministryně Maláčová: Rodina čtyřčat už má pečovatelku, tím ale pomoc nekončí

10.10.2019 11:38

Srpnová návštěva ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) u rodiny Slánských má dohru. MPSV pomohlo rodině čtyřčat lépe zvládat každodenní činnosti. Zajistilo pro ně pečovatelku a pomohlo při vyřizování podpory na úřadech.

Ministryně Maláčová: Rodina čtyřčat už má pečovatelku, tím ale pomoc nekončí
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Klára, Anežka, Monika a Ondřej se manželům Stránským narodili před víc než rokem a půl. Po 15 letech to byla první čtyřčata narozená v Česku.

„Rodiny s vícerčaty se potýkají s řadou potíží, uživit takto početnou rodinu není jednoduché a péče o tolik dětí najednou je ohromně náročná. Snažím se tedy dělat maximum pro to, abych vícečetným rodinám jejich složitou situaci pomohla co nejvíce ulehčit. Rodině jsme například pomohli zajistit služby pečovatelky nebo jí poskytujeme poradenství,“ uvedla ministryně Maláčová.

Ministerstvo práce a sociálních věcí pro rodinu čtyřčat zajistilo pečovatelku v rámci veřejně prospěšných prací. Konkrétně tak, že nabídlo Generálnímu ředitelství Úřadu práce udělení výjimky na prodloužení podpory místa původní pečovatelky, která je uzavírána běžně na jeden rok.

Ministerstvo intenzivně komunikuje s dalšími institucemi, např. s Krajskou pobočkou Úřadu práce v Příbrami, městem Hostivice, Klubem dvojčat a vícerčat o.p.s.. Městu Hostivice byla již v roce 2018 poskytnuta mimořádná dotace na zajištění poskytování pečovatelské služby bez úhrady. MPSV nabídlo obdobnou podporu i letos, je tedy připraveno pomoci s podáním žádosti a následně pečovatelskou službu podpořit.

Služby na podporu rodin, partnerství a rodičovství ministerstvo finančně podporuje prostřednictvím Národního dotačního titulu Rodina. Slánským MPSV poskytlo informace o organizacích z Hostivice a okolí, které byly v rámci titulu podpořeny a jejichž služby by rodina mohla využít. Resort také poskytl informace ohledně dostupnosti služeb péče o děti, které je v Hostivici a okolí možné využít. Takovými službami jsou dětské skupiny, mikrojesle nebo mateřská škola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.