Ministryně Marksová: Lidé, kteří se obětavě starají o duševně nemocné blízké, si pomoc zaslouží

20.06.2017 13:03

Ministerstvo práce a sociálních věcí podpoří duševně nemocné a domácí hospice.

Ministryně Marksová: Lidé, kteří se obětavě starají o duševně nemocné blízké, si pomoc zaslouží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Ministerstvo práce a sociálních věcí uvolnilo z Operačního programu zaměstnanost (OPZ) sto milionů korun na podporu péče o duševně nemocné osoby a na rozvoj domácí paliativní péče. Výzva č. 134 „Podpora sociálního začleňování v Praze“ umožňuje žadatelům získat dotaci od jednoho do patnácti milionů korun.

Více informací o výzvě je uvedeno na webových stránkách Evropského sociálního fondu www.esfcr.cz. Žadateli mohou být neziskové organizace, městské části hl. m. Prahy, poskytovatelé sociálních služeb včetně poskytovatelů domácí hospicové péče a další.

„Lidé, kteří se obětavě starají o své nemocné blízké, si pomoc jednoznačně zaslouží,“ uvedla ministryně práce Michaela Marksová.

„Při nastavování podmínek výzvy jsme vycházeli z průzkumu mezi jednotlivými městskými částmi a neziskovými organizacemi, který mapoval aktuální situaci a poptávku po těchto službách, aby byla pomoc skutečně adresná,“ doplnila ministryně.

Peníze lze získat například na zapojení většího počtu peer konzultantů, tedy lidí, kteří mají osobní zkušenost s nemocí a díky tomu jsou pro ostatní podobně postižené inspirací a povzbuzením, že navzdory handicapu je možné začlenit se do společnosti. Podpora může být poskytnuta i rodinám, které se starají o děti s poruchou autistického spektra.

Dotaci lze poskytnout například na odlehčovací služby či na osobní asistenci. V oblasti domácí paliativní péče budou podpořeny aktivity, které povedou ke zvýšení informovanosti mezi pečujícími – například sdílení zkušeností, ale i nácvik odborných technik nebo pomoc s péčí o domácnost. Paliativní péče je poskytována pacientům, kteří trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo terminálním stádiu.
Cílem je zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání při zachování pacientovy důstojnosti. Žádosti o finanční podporu je možné podávat od 19. září 2017 do 30. října 2017.

Více informací o výzvě získáte na webových stránkách Evropského sociálního fondu www.esfcr.cz.

Na základě poznatků z podaných projektových žádostí se na podzim začne připravovat obdobná výzva pro žadatele mimo hlavní město, aby byla efektivita vynaložených prostředků co největší. Výzva bude vyhlášena zřejmě v první polovině roku 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…