Ministryně Marksová: Nechci horníkům komplikovat život. Měli by do důchodu odejít o pět let dříve

26.09.2015 12:30

Horníci, kteří odpracovali stanovený počet 3 300 směn pod zemí v hlubinných a uranových dolech, by měli podle vládního návrhu, který ministryně Michaela Marksová znovu předloží na nejbližším jednání vlády, získat nárok odejít do důchodu o pět let dříve bez ohledu na to, kdy do tohoto povolání nastoupili poprvé. Opatření se bude týkat až 3 500 horníků. MPSV tak chce zohlednit extrémně namáhavou a zdraví nebezpečnou práci horníků. Snaží se ale také předejít zvyšování nezaměstnanosti v severomoravském regionu, který by nastal v důsledku útlumu těžby uhlí.

Ministryně Marksová: Nechci horníkům komplikovat život. Měli by do důchodu odejít o pět let dříve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

„Opatření je součástí pomoci lidem v oblastech, kde se počítá s postupným útlumem těžby uhlí. Mělo by umožnit všem hlubinným a uranovým horníkům, aby mohli odejít o pět let dříve do důchodu, tak jak je to běžné v evropských zemích,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Návrh novely o důchodovém pojištění, který upravuje podmínky pro získání nároku na dřívější odchod do důchodu u horníků z hlubinných dolů, byl konzultován se zástupci Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu. Tento návrh je reakcí na několik skutečností. Jednak zohledňuje extrémně těžkou práci v podzemí, kterou nelze vykonávat stejně dlouho jako jiné profese a vyrovnává tedy negativní důsledky dlouhodobé práce v dolech na zdraví horníků. Kromě toho, ale tento návrh reaguje i na současnou situaci kolem společnosti OKD, kde panují obavy, že v dalších letech nastane v severomoravském regionu výrazný útlum těžby, což by mělo negativní dopad na celou oblast. Vláda se tak snaží předejít zvyšování nezaměstnanosti nejen jednáním se společností OKD ohledně dlouhodobého zajištění zaměstnanců, ale také umožněním dřívějšího odchodu do důchodu řadě horníků, kterých by se propouštění v OKD nejvíce dotklo. Ministerstvo práce a sociálních věcí a Úřad práce České republiky také připravily i další regionální opatření specificky zaměřená na řešení situace zaměstnanců, pokud by se ocitli v procesu hromadného propuštění. Jedná se například o poradenství, zprostředkování práce, poskytování příspěvků na pracovní místa či rekvalifikace.

V novele zákona o důchodovém pojištění je navrhován nižší důchodový věk některých horníků včetně zvláštního způsobu stanovení procentní výměry starobního důchodu těchto pracovníků. Podmínkou pro snížení důchodového věku o pět let bude odpracování příslušného počtu směn pod zemí v hlubinných dolech. Obecně se bude jednat o 3 300 směn s tím, že v některých specifických případech (skončení zaměstnání v hornictví z důvodu dosažení nejvyšší přípustné expozice nebo zaměstnání v uranových dolech) postačí nižší počet těchto směn. V návaznosti na to je v novele zákona o organizaci a provádění upravena evidenční povinnost hornických zaměstnavatelů, aby podmínky pro snížení důchodového věku mohly být prokázány jejich potvrzením. Finanční náklady spojené s navrhovanou úpravou budou záviset na počtu horníků splňujících stanovené podmínky, který se bude vyvíjet v návaznosti na rozsah útlumu těžby. Tyto dodatečné náklady však budou rozloženy v čase tak, jak budou jednotliví horníci splňovat stanovené podmínky a dále jak se bude snižovat rozsah těžby. Účinnost zákona je stanovena tak, aby byla dostatečná legisvakance pro přípravu plátců důchodů na navrhované úpravy. 

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…