Ministryně Marksová: Pracovní podmínky musíme stále zlepšovat

21.12.2014 22:38

Ministerstvo práce a sociálních věcí si připomíná 96 let od zavedení osmihodinové pracovní doby. Zákon ve své době znamenal velký posun v právech zaměstnanců, kteří do té doby museli pracovat někdy až 16 hodin denně. Princip osmihodinové pracovní doby z prvorepublikového zákona č. 91 funguje dodnes pomocí zákoníku práce.

Ministryně Marksová: Pracovní podmínky musíme stále zlepšovat
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

„Byla to první významná reforma, kterou za první republiky na ministerstvu prosadil můj sociálně demokratický předchůdce Lev Winter. V poslanecké debatě před schvalováním tohoto zákona zaznělo mnohokrát důraz na to, aby dělník měl kromě práce a spánku také čas na kultivaci toho lepšího ze svých vlastností – na vzdělávání, na kulturu, na rodinu,“ připomněla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Michaela Marksová ovšem upozorňuje, že i v 21. století je důležité nadále na pracovní podmínky dohlížet a zlepšovat je.

„Zaměstnanecká práva řádím mezi ty nejdůležitější. Pracující si zaslouží důstojné podmínky pro výkon své práce. Bohužel je u některých zaměstnavatelů stále problém dodržovat osmihodinovou pracovní dobu, takže pro spoustu lidí je zákoník práce pouhou fikcí. Naším úkolem je dohlížet na dodržování zákonů a měnit systém tak, aby nedocházelo k otrokářským způsobům. Osobně znám několik případů, kdy si prodavačky v hypermarketech nemohly ani odskočit na toaletu,“ uvedla ministryně Marksová.

Na tripartitě v současné době probíhají jednání o pracovní legislativě. MPSV diskutuje změny především ohledně tzv. pracovních agentur. Dále vláda provedla úpravu pravidel pro přípravu předpisů a zákonů – zástupci zaměstnanců by měli od nynějška mít větší prostor pro připomínkování nové legislativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).