Ministryně Marksová Tominová: Poctivě pracovat se musí vyplatit

03.01.2015 11:00

Minimální mzda je od 1. ledna 2015 vyšší o 700 Kč. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová prosadila ve vládě návrh na její zvýšení na 9 200 korun za měsíc. Zvýší se i základní hodinová sazba minimální mzdy z 50,60 Kč na 55 Kč. MPSV chce o této novince informovat, a proto vydalo leták, který ji vysvětluje.

Ministryně Marksová Tominová: Poctivě pracovat se musí vyplatit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová

„Poctivě pracovat se musí vyplatit. Snažíme se proto postupně zvyšovat minimální mzdu tak, aby se její úroveň přiblížila 40 procentům průměrné mzdy,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Minimální mzda tak bude lépe plnit svoji ochrannou, ale i motivační funkci. Naposledy se zvyšovala v srpnu 2013, v letech 2007 až 2012 nebyla zvyšována vůbec. Nově tak bude minimální mzda 55 Kč pro zaměstnance odměňované hodinovou mzdou a pro zaměstnance odměňované měsíční mzdou 9 200 Kč. V obou případech se předpokládá čtyřicetihodinová týdenní pracovní doba. Sazba minimální mzdy pro zaměstnance s invalidním důchodem při jejich omezeném pracovním uplatnění se nemění.

Nadále tak činí 48,10 Kč za hodinu nebo 8 000 Kč za měsíc při stanovené týdenní pracovní době (tj. 40 hodin/týden). Nové letáky jsou pro zájemce zdarma k dispozici na všech krajských pobočkách Úřadu práce, oblastních inspektorátech práce, finančních či krajských úřadech. Vyzvednout je lze také na České správě sociálního zabezpečení či Státním úřadu inspekce práce. Leták je dostupný také na internetových stránkách MPSV, k dispozici je i v tištěné podobě v nákladu 24 tisíc kusů.

Historie minimální mzdy

Minimální mzda má ve světě víc než stoletou historii. Česká republika patří k prvním zemím Evropy, kde se začala používat, a to od roku 1919, pro některé velmi málo placené profese. V době socialistického Československa byla spojována s prvními tarifními třídami mzdových stupnic. V letech 1950 a 1964 byly ratifikovány dvě základní úmluvy Mezinárodní organizace práce týkající se minimálních mezd (Úmluva č. 26 o způsobech stanovení minimálních mezd a Úmluva č. 99 o metodách stanovení minimálních mezd). Obě byly po rozdělení Československa ratifikovány i ČR. Závazná zákonná úprava minimální mzdy byla u nás zavedena od roku 1991.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…