Ministryně Němcová: Princip zásluhovosti změny důchodového pojištění nenarušují

24.05.2018 17:51

Projev na 13. schůzi Poslanecké sněmovny 24. května 2018 k zákonu o důchodovém pojištění

Ministryně Němcová: Princip zásluhovosti změny důchodového pojištění nenarušují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jaroslava Němcová

Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové.

Na úvod druhého čtení, kterým se mění zákon 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, jen připomenu, že návrh zákona obsahuje dvě významná opatření v oblasti důchodového pojištění, a to za prvé zvýšení základní výměry důchodu z 9 % na 10 % průměrné mzdy, a dále zvýšení důchodu o tisíc korun měsíčně důchodcům, kteří dovršili věk 85 let. Zvýšení základní výměry důchodu se bude týkat všech důchodů, tj. jak nově přiznávaných důchodů, tak důchodů vyplácených.

Zvýšení důchodu o tisíc korun bude od splátky důchodu splatné v lednu 2019 poskytnuto i těm důchodcům, kteří věk 85 dovršili již před účinností navrhovaného opatření, tedy před 1. lednem 2019.

Tato navrhovaná zvýšení jsou jen dílčími, byť významnými opatřeními, v rámci důchodového pojištění, která směřují ke zvýšení životní úrovně důchodců.

V návaznosti na diskusi ve výborech bych chtěla ještě zdůraznit, že návrh zákona neznamená oslabení principu zásluhovosti při výpočtu rozhodující části důchodu, tzn. procentní výměry. U nově přiznávaných důchodů se nijak nezmění způsob výpočtu této procentní výměry důchodu na základě celoživotních příjmů, a jen se zvyšuje všem stejně výše základní výměry, což povede ke zvýšení celkové výše důchodu u všech nově přiznávaných důchodů počínaje rokem 2019.

V roce 2019 se bude jednat o částku cca 320,- Kč měsíčně, tzn., že každý důchod přiznávaný v roce 2019 bude o tuto částku vyšší, než kdyby platila pravidla stanovená současnou právní úpravou.

U vyplácených důchodů se rovněž nemění pravidla celkové valorizace, a také u těchto důchodů nová právní úprava přinese prakticky u všech důchodů vyšší navýšení důchodů všem o stejnou částku, než podle současné právní úpravy. Přitom v důsledku přechodného ustanovení dojde v lednu 2019 k razantnímu zvýšení vyplácených důchodů. Poznámka: U průměrného důchodu se bude jednat o více než 900,- Kč měsíčně, neboť kromě zvýšení stanoveného podle dosavadní právní úpravy se všechny důchody bez ohledu na jejich výši zvýší navíc o cca 320,- Kč.

Po roce 2019 budou podle navrhované úpravy také zvyšovány vyplácené důchody více než podle současné úpravy, byť již v závislosti na výši důchodu bude rozdíl menší, jen v řádu deseti korun až korun. Podle podrobných propočtů Ministerstva práce a sociálních věcí jen v ojedinělých případech u velmi vysokých důchodů může v některých letech v závislosti na vývoji jednotlivých parametrů rozhodných pro stanovení výše valorizace důchodů nastat zcela nepatrné oslabení celkové částky zvýšení, která by náležela podle současné a podle navrhované úpravy.

K tomu může dojít při zvýšení v roce 2020, kdy u důchodů vyšších než 22 tisíc korun by rozdíl zvýšení mohl činit řádově jen několik korun, např. u důchodů vyšších než 32 tisíc korun by tento rozdíl činil deset korun, přičemž při zvýšení v roce 2021 by ani u těchto vysokých důchodů tento negativní dopad nenastal, neboť i tyto důchody by byly oproti dnešnímu stavu zvýšeny více, tj. více než o devět korun.

Z uvedeného je jednoznačně zřejmé, že navrhovaná úprava princip v zásluhovosti nijak nenarušuje. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…