Ministryně Schillerová: Lidé, zařazení v rejstříku, si od dnešního dne nezahrají

21.12.2020 12:56

Česko dokončilo moderní a funkční reformu hazardu. Jejím dovršením je po více než tříměsíčním pilotním provozu ostré spuštění rejstříku vyloučených osob. Ten od 20. prosince 2020 zamezí osobám v něm zapsaným účastnit se hazardních her, což přispěje k vyšší ochraně ohrožených osob před negativními následky hraní hazardních her. Nyní je v rejstříku zapsaných 195 096 osob. O zápis může požádat také sám hráč.

Ministryně Schillerová: Lidé, zařazení v rejstříku, si od dnešního dne nezahrají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

„Po úspěšné pilotní fázi spouštíme ostrý provoz. To znamená, že od dnešního dne si již lidé zařazení v rejstříku automaty ani jiné hazardní hry nezahrají. Věřím, že tento mechanismus napomůže nejen hráčům v boji s jejich závislostí, ale také více ochrání jejich rodiny a nejbližší okolí, které patologickým hráčstvím často trpí. Díky tomuto rejstříku už nebude možné, aby třeba peníze vyplacené na dávkách v hmotné nouzi končily v automatech, jak se to dnes bohužel občas děje,“ podotýká ministryně financí Alena Schillerová

V ostrém provozu již budou provozovatelé hazardních her povinni ověřovat, zda je daná osoba zapsána v rejstříku vyloučených osob. Pokud v něm zapsána bude, tak jí provozovatel hazardní hry nesmí vpustit do herního prostoru ani jí umožnit zřídit nebo používat uživatelské konto. To platí nejen pro casina a herny, ale také pro on-line prostor.

Anketa

Chcete Pavla Rychetského za prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 11568 lidí

Do rejstříku vyloučených osob se zapisují osoby, které o to samy požádají, a automaticky z moci úřední osoby:

  • pobírající dávky pomoci v hmotné nouzi (s výjimkou mimořádné okamžité pomoci) a osoby s nimi společně posuzované, jsou-li starší 18 let;
  • vůči kterým byl pravomocně zjištěn úpadek;
  • kterým bylo uloženo předběžné opatření zákazu her a sázek;
  • kterým bylo uloženo přiměřené omezení a přiměřená povinnost zdržet se hazardních her nebo jim bylo nařízeno ochranné léčení.

O zápis může hráč požádat Ministerstvo financí i dobrovolně, a to zasláním žádosti. Vzorový formulář a podrobné informace najdete na stránkách ministerstva v části „Rejstřík vyloučených osob“. Osoby zapsané v rejstříku vyloučených osob na základě vlastní žádosti mohou požádat o výmaz až po uplynutí jednoho roku od zápisu.

Osoby zapsané z moci úřední nemohou být z tohoto rejstříku vymazány na základě jejich vlastní žádosti. Výmaz probíhá stejně jako zápis automaticky z moci úřední neprodleně poté, kdy Ministerstvo financí obdrží z příslušného rejstříku informaci o důvodech výmazu (např. ukončení pobírání dávek v hmotné nouzi nebo ukončení insolvence). Ministerstvo financí zvolilo nadstandardní opatření a mechanismy pro ochranu těchto dat. Data jsou zpracovávána neveřejně a jsou shromažďovaná v rámci plnění povinností v souladu se zákonem o hazardních hrách a právními předpisy v oblasti ochrany osobních údajů. Rejstřík vyloučených osob je součástí IT systému AISG a tvoří jeho druhou tzv. dozorovou část.

Ministerstvo financí již v minulém roce úspěšně spustilo první část informačního systému v oblasti hazardu. Od začátku června 2019 tak běží ostrý provoz tzv. Analytického modulu informačního systému provozování hazardních her (AISG), který shromažďuje herní a finanční data od provozovatelů hazardních her. Výsledná analýza těchto dat přispívá k efektivnějšímu výkonu dozoru a kontroly nad hazardními hrami včetně daně z hazardních her.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.