Ministryně Schillerová: Není náhodou, že jsme měli loni v poměru k HDP čtvrtý nejnižší vládní dluh ze všech států EU

30.04.2018 19:09

Vláda schválila výdajové rámce na další tři roky

Ministryně Schillerová: Není náhodou, že jsme měli loni v poměru k HDP čtvrtý nejnižší vládní dluh ze všech států EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

Vláda dnes na svém zasedání schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí České republiky pro období 2019 až 2021. Strategie vychází ze zákona č. 23/2017 Sb., o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, a určuje závazné výdajové rámce, podle kterých bude sestaven návrh státního rozpočtu a rozpočtů státních fondů na rok 2019 a jejich střednědobé výhledy. Stanovení výdajových rámců se řídí fiskálním pravidlem založeným na proticyklickém a obezřetném nastavení fiskální politiky. Soulad odvozených rámců se zákonem o pravidlech rozpočtové odpovědnosti a s metodickými postupy, které Ministerstvo financí vypracovalo spolu s Národní rozpočtovou radou, potvrdila Národní rozpočtová rada svým stanoviskem ze dne 23. dubna 2018. Součástí Rozpočtové strategie je také Konvergenční program České republiky, který z výdajového rámce vychází.

„Rozpočtová strategie i konvergenční program potvrzují dlouhodobý pozitivní trend zdravého hospodaření sektoru vládních institucí. Není náhodou, že za loňský rok jsme měli v poměru k HDP čtvrtý nejnižší vládní dluh ze všech států EU a v nadcházejících letech by měl dále klesat,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Výše závazných výdajových rámců státního rozpočtu a státních fondů byla prostřednictvím aplikace zákona č. 23/2017 Sb. stanovena na 1 496 mld. Kč pro rok 2019, 1 533 mld. Kč pro rok 2020 a 1 579 mld. Kč pro rok 2021. Tyto částky mohou být v průběhu přípravy letošního státního rozpočtu, rozpočtů státních fondů a jejich střednědobých výhledů změněny pouze v případě odlišné prognózy příjmů, a to včetně změny v příjmech z Evropské unie a finančních mechanismů, či v krajních případech uvedených v zákoně o rozpočtových pravidlech, jako je např. významná živelní pohroma.

Konvergenční program České republiky zasazuje Rozpočtovou strategii do makroekonomického kontextu. Velkou část věnuje fiskální politice, stavu veřejných financí a jejich střednědobému i dlouhodobému vývoji. V minulém roce hospodařily veřejné finance České republiky s rekordním přebytkem ve výši 1,6 % HDP. Přebytek veřejných financí se promítl i do zatím nejvyšší hodnoty strukturálního salda na úrovni 1,1 % HDP. Přebytkové hospodaření predikujeme i v dalších letech. V roce 2018 očekáváme přebytek ve výši 1,5 % HDP, v letech následujících kolem 1 % HDP. Adekvátně se vyvíjí i zadlužení veřejných financí, které od roku 2013 pokleslo o více jak 10 procentních bodů na 34,6 % HDP v roce 2017. To řadí veřejné finance České republiky, ať již z pohledu salda nebo zadlužení, mezi nejlepší v Evropské unii. V dalších letech očekáváme pokračování klesajícího trendu dluhu až pod 30 % HDP v roce 2021.

Konvergenční program České republiky bude nyní zaslán Radě Evropské unie a Evropské komisi, které jej posoudí a vydají k němu doporučení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.