Ministryně Schillerová: Podařilo se nám změnit postoj společnosti k placení daní

25.09.2018 19:42

Česká republika dosáhla v uplynulých letech výrazného zlepšení ve výběru DPH. Podle nejnovější studie Evropské komise se mezera ve výběru DPH (tzv. VAT GAP) představující rozdíl mezi očekávaným a skutečným výběrem DPH snížila v roce 2016 o 10 miliard korun na 58,5 miliardy korun, respektive ze 17 % na 14 %. Tím se Česká republika blíží průměru Evropské unie, který v roce 2016 činil 12,3 %.

Ministryně Schillerová: Podařilo se nám změnit postoj společnosti k placení daní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

„V posledních letech jsme dosáhli velkého pokroku v boji proti daňovým únikům, které stát každoročně připravovaly o miliardy. Podařilo se nám změnit postoj společnosti k placení daní i dlouhodobé toleranci k daňovým únikům. Studie nám potvrzuje, že jsme zvolili správnou cestu,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

„Skutečné zlepšení výběru DPH v České republice ještě více vynikne v dlouhodobějším srovnání. Od roku 2012 poklesla mezera ve výběru DPH o šest procentních bodů, přičemž lepšího výsledku dosáhlo pouze 6 zemí. A na rozdíl od řady dalších členských států EU jsme se navíc v tomto ukazateli během období 2012 – 2016 setrvale zlepšovali,“ doplňuje ministryně financí.

Česká republika v tomto parametru vyniká i ve srovnání se sousedními státy. Zatímco Polsko zaznamenalo v roce 2016 mezeru ve výběru DPH 21 %, na Slovensku to bylo dokonce 26 %. Mezi všemi členskými zeměmi vykazují vůbec nejnižší hodnoty na úrovni 1 % Lucembursko, Švédsko a také Chorvatsko, od jehož zkušeností se Česká republika inspirovala při zavádění EET.

Celková mezera DPH v Evropské unii podle vědců z Centra pro sociální a ekonomický výzkum, kteří studii pro Evropskou komisi zpracovali, klesla v roce 2016 pod hranici 150 miliard eur a dosáhla 147 miliard eur. To je o 10 miliard eur méně než v roce 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…