Ten by měl podle návrhu fungovat jako alternativa dnešního režimu, který bude beze změn zachován ve stejné výši. Příspěvek od zaměstnavatele zaměstnanci bude i nadále osvobozen od daní i pojistných.
Daňové zvýhodnění na stravování je dnes prakticky možné využívat dvojím způsobem. Zaměstnavatel buď pro své zaměstnance zajistí stravu např. v rámci podnikové jídelny, nebo jim poskytuje poukazy, za které by si jídlo mohli opatřit sami. V obou případech je daňově uznatelným nákladem zaměstnavatele až 55 % ceny jídla či poskytnuté stravenky a zbylých 45 % si hradí zaměstnanec sám z čisté výplaty.
Původním smyslem vzniku tohoto daňového zvýhodnění byla právě podpora závodního stravování, tj. benefitu poskytovaného zaměstnavatelem zaměstnancům. Tuto možnost však dnes má jen necelá polovina zaměstnanců, přibližně 1,8 ze 4,3 milionu. Dalších cca 1,5 milionu zaměstnanců od svých zaměstnavatelů získává stravenky. Téměř čtvrtina, tedy 1 milion zaměstnanců tak tento benefit dnes nevyužívá vůbec.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV