Ministryně Schillerová: V příštím roce počítáme s posílením výdajů na vysoké školy

18.09.2018 13:49

Ministryně financí se s šéfem konference rektorů a ministrem školství dohodla na navýšení rozpočtu pro vysoké školství.

Ministryně Schillerová: V příštím roce počítáme s posílením výdajů na vysoké školy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí v demisi Alena Schillerová

Na posílení výdajů do vysokého školství se na dnešním jednání dohodla ministryně financí Alena Schillerová s ministrem školství Robertem Plagou a předsedou České konference rektorů Tomášem Zimou. Po jednání ministryně financí uvedla, že je připravena navrhnout zvýšení výdajů na vysoké školství v příštím roce a zároveň bude navrhovat i další navýšení střednědobého výhledu v následujících dvou letech.

„V příštím roce počítáme s posílením výdajů na vysoké školy. V návrhu rozpočtu, který jsme poslali koncem srpna na vládu a zítra o něm budeme jednat, počítáme s navýšením prostředků pro vysoké školy o 1,8 mld. Kč. Na základě dnešního jednání s panem Zimou a průběžným dialogem s ministrem školství jsem však připravena navrhnout vládě navýšení o dalších 200 mil. Kč. Celkově si tak vysoké školy v příštím roce polepší o 2 mld. Kč,“ prohlásila ministryně financí Alena Schillerová.

„Kromě toho budu ještě na jednání vlády dle domluvy s ministrem školství navrhovat i další navýšení střednědobého výhledu pro vysoké školy, a to o 1 mld. Kč v roce 2020 a o 2 mld. Kč v roce 2021,“ dodává ministryně financí.

„Je naprosto nezbytné pokračovat v cestě navyšování rozpočtu na vysoké školy. Jen tak budeme mít šanci držet krok s vyspělým světem, být konkurenceschopní a zajistit, že nebudeme nadále v oblasti výdajů na vysoké školy na posledních místech zemí OECD,” řekl po jednání předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima.

„Jsem rád, že součástí již navrhovaného navýšení výdajů na vysoké školství je 700 mil. Kč, které umožní od akademického roku 2019/2020 nárůst počtu studentů přijímaných do prvních ročníků lékařských fakult a podporu  pedagogických fakult vysokých škol. V navýšení je rovněž zahrnuta i částka 500 mil. Kč, která je určena na zahájení nového investičního programu na podporu obnovy a rozvoje vysokoškolské infrastruktury včetně kolejí a menz,“ uzavírá ministr školství Robert Plaga.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.