Ministryně Šlechtová: Další rozvoj měst? Nutná reforma Programu OSN pro lidská sídla

07.09.2017 18:09

Včera skončilo v New Yorku dvoudenní zvláštní zasedání části Valného shromáždění OSN, jehož tématem byla spolupráce při naplňování závazků obsažených v „Nové agendě pro města“, schválené všemi členskými státy OSN v říjnu 2016.

Ministryně Šlechtová: Další rozvoj měst? Nutná reforma Programu OSN pro lidská sídla
Foto: Radim Panenka
Popisek: Karla Šlechtová

Podkladem pro jednání byla zpráva obsahující jak hodnocení dosavadního fungování Programu OSN pro lidská sídla (UN-Habitat), tak doporučení pro nezbytné zvýšení efektivity a transparentnosti tohoto tematického programu. Delegaci České republiky vedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, jejíž pracovní program zahrnoval také řadu bilaterálních jednání – např. s ekvádorskou ministryní pro rozvoj měst a bydlení Maríou Alejandrou Vicuna a s první náměstkyní generálního tajemníka OSN Aminou Mohammed.
 
„Bude především nezbytné získat zpět důvěru členských států OSN prokazatelným zvýšením efektivity řízení tohoto důležitého programu OSN“ uvedla ministryně Karla Šlechtová a doplnila, že „reforma fungování UN-Habitat je klíčovým předpokladem pro zlepšení finančního řízení programu, založeného na příspěvcích členských států OSN. Jedině tak mohou být realizovány dobře připravené projekty zaměřené na zlepšení životních podmínek občanů v různých zemích“.
 
Ještě v tomto roce se proto bude v OSN diskutovat o vytvoření pozice „městského zmocněnce“ (Urban Champion), vzniku nového koordinačního mechanismu UN-Urban a Strategické rady (Policy Board). Jejich cílem má být pomoc naplňovat roli UN-Habitat obzvláště vzhledem k cílům udržitelného rozvoje měst, včetně snahy o inkluzi v městském rozvoji, omezování neregulovaného rozvoje měst i důraz na životní prostředí. Nové prvky fungování programu mají podpořit koordinaci mezi členskými státy OSN a sloužit jako poradní orgány při rozvoji měst. Dalším návrhem je uznávání výstupů Světového fóra měst, které by měly být nově začleňovány do strategického programu i rozpočtu programu UN-Habitat.
 
S ekvádorskou ministryní Mariíou Alejandrou Vicuna diskutovala ministryně Šlechtová zejména o obsahu hodnotící zprávy, která obsahuje i řadu kritických zjištění k dosavadnímu fungování programu UN-Habitat. Obě ministryně se shodly, že zůstávají nezodpovězené otázky, které bude nutné dále diskutovat před tím, než členské státy OSN rozhodnou o konkrétních reformních opatřeních nutných pro zlepšení fungování programu UN-Habitat i jeho manažerského řízení. Obsahem jednání ministryně Šlechtové s první náměstkyní generálního tajemníka OSN Aminou Mohammed byl reformní rámec OSN, v němž bude zvýšení efektivity fungování programu UN-Habitat probíhat. Amina Mohammed ocenila aktivity České republiky v oblasti rozvoje měst na mezinárodní úrovni a informovala o připravovaných krocích spojených s chystanou reformou řízení OSN i jeho jednotlivých programů. S ministryní Šlechtovou se shodly na širším vnímání implementace „Nové agendy pro města“ jako součásti závazků členských států obsažených v cílech udržitelného rozvoje, na nichž se státy OSN shodly před dvěma roky na summitu OSN.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.