Ministryně Šlechtová: Dělostřelci potřebují novou techniku

07.04.2018 22:39

Ministryně obrany Karla Šlechtová navštívila v doprovodu velitele Pozemních sil generálmajora Štefana Kalety 13. dělostřelecký pluk v Jincích.

Ministryně Šlechtová: Dělostřelci potřebují novou techniku
Foto: www.karlaslechtova.cz
Popisek: Karla Šlechtová, exministryně obrany

Ministryni Karlu Šlechtovou přivítal velitel pluku plukovník Ivan Mráz, který ji seznámil s historií, strukturou a zejména bojovými schopnostmi dělostřelců. Uvedl také, že útvar je naplněn na osmdesát procent a v nejbližší době nastoupí třicet nových rekrutů.

„Dělostřelci jsou perspektivní součástí české armády, jsem ráda, že jsem se dnes v Jincích na vlastní oči seznámila s vybavením a výzbrojí pluku. Potvrdila jsem si, že současná technika je bojeschopná, nicméně v budoucích letech naše dělostřelectvo modernizaci nutně potřebuje. Některá technika i v brzké době,“ zdůraznila Karla Šlechtová.

Ministerstvo obrany s generálním štábem nyní připravují specifikaci pro nákup nových děl kompatibilních se standardy NATO. Půjde o děla ráže 155 mm s dostřelem 40 km.

Ministryně se seznámila s technikou, výstrojí a výzbrojí

Ministryně obrany si po úvodním briefingu prohlédla zázemí 13. dělostřeleckého pluku, včetně nemovité infrastruktury a v rámci statických ukázek se seznámila s technikou pluku a jeho výstrojí a výzbrojí. Mezi ukázkami nechyběl zejména hlavní palebný prostředek pluku – samohybná kanonová houfnice DANA, ale i lehké pozorovací komplety, radiolokátor ARTHUR, přepravní technika, ruční zbraně a spojovací technika.

Během své návštěvy položila Karla Šlechtová smuteční kytici k památníku rotného Mariana Mutla, který v září 2013 podlehl těžkému zranění, jež utrpěl při cvičení ve vojenském prostoru Boletice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…