Ministryně Šlechtová: Vláda schválila věcný záměr zákona o veřejných zakázkách

16.03.2015 20:34

Vláda dnes schválila věcný záměr zákona o veřejných zakázkách, který předložila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Věcný záměr stanovuje základní rysy připravovaného zákona o zadávacích řízeních.

Ministryně Šlechtová: Vláda schválila věcný záměr zákona o veřejných zakázkách
Foto: MMR
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Vnímám pozitivně, že vláda dnes schválila věcný záměr zákona o veřejných zakázkách, ve kterém se zaměřujeme zejména na zásadní oblasti a otázky, které nejsou obsaženy v nových evropských směrnicích,“ vysvětluje ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. S ohledem na povinnost České republiky transponovat do vnitrostátního právního řádu nově přijaté evropské směrnice regulující oblast veřejného investování, se Ministerstvo pro místní rozvoj rozhodlo vytvořit v této souvislosti zcela nový zákon. „Zakotvení nových pravidel do stávajícího zákona by si vyžádalo zásadní zásahy do textu i systematiky, a i za vynaložení maximální snahy o vytvoření kvalitního předpisu by pravděpodobně došlo k velké nepřehlednosti a nesrozumitelnosti právní úpravy,“ dodává ministryně Šlechtová.

Prostřednictvím zákona o veřejných zakázkách, který je nyní účinný a má být nahrazen novou právní úpravou, jsou však regulovány i oblasti, na které směrnice nedopadají a jejich úprava je tedy plně v kompetenci členských států. Mezi tyto oblasti patří především regulace procesu zadávání podlimitních veřejných zakázek.

Členským státům je tak umožněno, nedojde-li k přímému konfliktu se směrnicovými pravidly, stanovit oproti směrnicím přísnější postupy.

Nový zákon o zadávacích řízeních musí být účinný nejpozději 18. dubna 2016, kdy členským státům vyprší lhůta pro transpozici evropských směrnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…