Ministryně Valachová: I talentované děti potřebují být v systému zohledněny

04.11.2015 17:40

Eurokomisařka Věra Jourová tento týden podpořila snahy ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové týkající se společného vzdělávání. Učinila tak po tiskové konferenci následující po jejím vystoupení na vládě. Eurokomisařka Jourová každé tři měsíce informuje vládu o svých záměrech a činnosti. Tentokrát se soustředila na získání podpory pro 40% zastoupení žen v boardech firem a rovné platové podmínky.

Ministryně Valachová: I talentované děti potřebují být v systému zohledněny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

"Platová nerovnost činí v evropském průměru 16%, ovšem ČR se svými téměř 23% řadí na třetí nejhorší příčku v Evropě. Ženy nerovností trpí celý život, nejhůře se jí brání pak v pokročilém věku, neboť penze žen je až o jednu třetí nižší než mužů," uvedla Jourová.

Slaďování profesního a osobního života přitom může velmi pomoci a i na tento aspekt se snaží v novele školského zákona reagovat ministryně Valachová. "Nárok na předškolní výchovu v mateřských školách letos od pěti let, ale postupně už i od tří let dítěte, může výrazně pomoci nejen dětem v přípravě na vstup do základní školy, ale i jejich maminkám v pokračování kariéry, " myslí si Valachová.

Předškolní výchovu obsahuje zmiňovaná novela školského zákona, stejně jako společné vzdělávání.  Jourová v tomto ohledu ocenila snahy současně ministryně a zdůraznila, že právě inkluzivní vzdělávání patří mezi její priority a že věří, že ČR napraví v tomto ohledu pod vedením nové ministryně předchozí mezery. Valachová zdůraznila, že je ráda, že novela školského zákona prošla minulý týden prvním čtením v Poslanecké sněmovně a že učiní maximum pro její prosazení. "Ráda bych zdůraznila, že pod společným vzděláváním zdaleka nevidím jen sociálně znevýhodněné žáky a žákyně, ale také děti s různými handicapy a naopak děti talentované. Ti všichni potřebují být v systému zohledněni a naopak školám musíme zajistit finanční prostředky na to, aby se dětem mohli pedagogové dostatečně věnovat, včetně asistentů atd.," dodala ministryně Valachová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.