Ministryně Válková: Reformy, které chci prosadit, by měly navrátit důvěru v českou justici

31.01.2014 11:56

Ministryně spravedlnosti Helena Válková převzala svůj úřad.

Ministryně Válková: Reformy, které chci prosadit, by měly navrátit důvěru v českou justici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl do funkce novou ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou, která během tiskového brífinku představila hlavní priority plánovaných reforem v oblasti justice.

„Reformy, které chceme v oblasti justice a spravedlnosti prosadit, by měly navrátit důvěru našich občanů ve vymahatelnost a vykonatelnost práva nestrannými, nepolitickými, nezkorumpovanými soudy a státními zastupitelstvími,“ uvedla ministryně spravedlnosti Helena Válková.           

K dalším tématům, na něž se hodlá ministryně spravedlnosti v čele resortu zaměřit, patří také příprava nového trestního řádu a občanského soudního řádu či nový zákon o státním zastupitelství. 

Během tiskového brífinku dorazila na Ministerstvo spravedlnosti skupinka občanů protestujících proti jmenování advokátky Hany Marvanové na pozici první náměstkyně ministryně spravedlnosti. Občané přišli vyjádřit souhlas s trestním oznámením senátora Jiřího Čunka podaným na správce konkursní podstaty zkrachovalé společnosti H-systém Josefa Monsporta, Ivo Mráze, soudkyni Evu Hodačovou a advokátku Hanu Marvanovou, která zastupovala část poškozených klientů.

Ministryně spravedlnosti Válková se rozhodla mezi nespokojené občany přijít a vyjádřit Haně Marvanové jako své budoucí náměstkyni plnou podporu.

„S paní doktorkou Marvanovou jsem měla v minulosti možnost spolupracovat a vždycky pro ni byly příznačné vlastnosti jako vytrvalost, profesionalita, nestrannost a čestnost. To je důvod, proč jsem si ji na ministerstvo přivedla,“ uzavřela v této souvislosti ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Prof. JUDr. Helena Válková, CSc. vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. V minulosti působila ve Výzkumném ústavu kriminologickém a v Ústavu státu a práva Československé akademie věd. Po roce 1990 vyučovala na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni, kde v letech 1998 - 2011 vedla katedru trestního práva. Od roku 2006 je držitelkou akademického titulu profesor trestního práva. Do Poslanecké sněmovny byla zvolena v roce 2013 jako nestraník za hnutí ANO.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.