Místopředsedkyně Senátu jednala s představiteli státu o umístění sochy sv. Anežky ve Vatikánu

13.07.2015 14:05

Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská sezvala na pátek 10. července zástupce ústavních institucí státu, církví a dalších odborníků na pracovní setkání u příležitosti zamýšleného darování sochy sv. Anežky České státu Vatikán. To je naplánováno na příští rok a bude viditelným přínosem České republiky ke Svatému roku milosrdenství, který vyhlašuje na příští rok papež František.

Místopředsedkyně Senátu jednala s představiteli státu o umístění sochy sv. Anežky ve Vatikánu
Foto: kdu.cz
Popisek: Senátorka Miluše Horská

Miluše Horská seznámila přítomné s dosavadními kroky, které učinila v součinnosti s velvyslancem u Svatého stolce, Pavlem Vošalíkem, který byl ostatně také schůzky přítomen. „Možnost umístit sochu sv. Anežky vyplynula z mé debaty se státním sekretářem Svatého stolce Pietrem Parolinem a také s dalšími zástupci papežské rady,“ sdělila Horská. „Můžeme tím dát svatému roku milosrdenství Anežku jako tvář tohoto roku,“ řekla dále. S tím se ztotožnila i ministryně práce a sociálních věcí, Michaela Marksová, která se schůzky též účastnila. V podobném duchu se vyslovili také zástupci ministerstev kultury, zahraničních věcí a místního rozvoje, stejně tak jako zástupci Kanceláře prezidenta republiky, Úřadu Vlády a dalších institucí. Tuto aktivitu podporují také zástupci katolické církve, jak potvrdil Tomáš Holub, generální sekretář České biskupské konference.

V plánu je, že sochu vytesá kamenická škola v Hořicích, která již zhotovila několik soch sv. Anežky České. Samotné umístění by zaštítil prezident republiky Miloš Zeman a s umístěním do vatikánských zahrad se předběžně počítá na červen příštího roku, kdy papež František pořádá u příležitosti Svatého roku milosrdenství celosvětovou pouť sociálních pracovníků a jejich klientů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…