Míth (ODS): Budou akademici i nadále váženými osobami? Martin C. Putna dělá vše, aby tomu tak nebylo

01.05.2019 18:41

Ač se na internetu může zdát, že v diskusi jsme si všichni rovni, není to tak. Pokud veřejně lže vzdělanec a akademik, tak to má na společnost daleko horší dopad, než když říká nesmysly nějaký bezvýznamný hlupák.

Míth (ODS): Budou akademici i nadále váženými osobami? Martin C. Putna dělá vše, aby tomu tak nebylo
Foto: ODS
Popisek: Jaroslav Míth

Česká společnost si tradičně vzdělání vážila. Na vrcholu národního obrození, na přelomu století se manifestací za zřízení druhé české university v Brně (dnešní Masarykova) zúčastňovaly desetitisíce lidí. Ano, zřízení druhé české university podporovaly tehdy všechny vrstvy české společnosti. Dobře chápaly, že rozvoj vzdělanosti národa je i v jejich zájmu.

Akademičtí činovníci požívali velké důvěry i za prvního odboje, v době budování státu za První republiky, velké oběti přinesli za protinacistického odboje. Akademici vždy měli velkou vážnost a měli i vliv na směřování společnosti.

Ano doba se změnila, dnešní akademici nejsou jen starosvětsky působící „důstojní pánové s vousy nebo alespoň knírem a cvikrem“. Způsob jednání a vyjadřování se uvolnil, uvolnila se i obecně sdílená pravidla oblékání apod. Akademik může mít i hodně kontraverzní názory, vždyť university byly založeny jako svobodomyslné instituce rozvíjející kritické myšlení. Ale neměl by se nikdy snižovat k obhajobě pohrdání právem a zákony a k účelovým lžím.

Proč o tom mluvím? Spory kolem známého pražského squatu Klinika vyvolaly řadu komentářů a vyjádření. Vyjádření profesora staroslavné University Karlovy pana Putny, který v rozhlase prohlásil, že v tom objektu bylo vždy krásně a čistě uklizeno, že vybavení zničili a nepořádek nadělali až zasahující policisté a pracovníci exekutorského úřadu. A že média o tom zákroku lžou, takže by se příslušným televizím měla odebrat licence, zpravodajské weby zakázány apod. je naprosto skandální.

Co se nám to pan profesor snaží namluvit? Že zdi posprejovali a desítky kilogramů nejrůznější zatuchliny po zemi poházeli, špínu a plíseň do objektu zanesli a stovky s prominutím lidských exkrementů na zahradě nadělali zasahující policisté? To jako vážně? Během několikahodinového zákroku, nepochybně zaznamenávaného na několik kamer a v situaci, kdy má skoro každý vyklízený „zlatomládežník“ svůj „nezdemokratizovaný“ mobil se záznamem?

Skupinu třeštící zlaté mládeže, která celé roky okupuje cizí objekt a navzdory rozsudkům soudů všech stupňů se vysmívá právu, tu už by universitní profesoři podporovat neměli.

Patřit k elitě znamená primárně mít více soudnosti a zodpovědnosti, ne více prebend. Pokud se podle toho nebudou naši veřejně působící intelektuálové řídit, nebudeme se pak po otevření volebních uren stačit divit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).