Míth (ODS): Energetická politika EU vede k ožebračování obyvatel a k závislosti na Rusku

19.04.2019 9:09

Energetická politika rychlého odchodu od jádra dopadá nepříznivě na slabší sociální vrstvy a oslabuje svobodu Západu a posiluje jeho závislost na Rusku a zemích Blízkého východu.

Míth (ODS): Energetická politika EU vede k ožebračování obyvatel a k závislosti na Rusku
Foto: ODS
Popisek: Jaroslav Míth

Andrej Sacharov jako jaderný expert a spolutvůrce sovětské vodíkové bomby se vyznal ve fyzice a také zblízka a na vlastní kůži jako disident poznal sovětský režim. V oboru fyzika i v oboru „co dokáže totalita“ byl odborník.

Andrej Sacharov jasně říkal, že svoboda Západu je daná jeho energetickou nezávislostí na Rusku a teokratických režimech Blízkého východu. Radil, ať Evropa využívá jadernou energii masivně k energetickým účelům.

Jak se chováme dnes? Proč se neřídíme jeho slovy?

Stávající energetická politika Německa a EU jde úplně opačným směrem a vede ke dvěma efektům. Zdražování energie pro evropské spotřebitele a geopolitické závislosti na Rusku a zemích Blízkého východu.

Vyšší cena „zelené“ energie tíživě dopadá na nižší sociální vrstvy. A zdražení energie v důsledku zdražuje i výrobky „Made in Evropa“ a vyhání výrobu někam do Číny, ubývá pracovních příležitostí doma. Další nespokojenost doma, kruh se uzavírá. Posílen je konkurent. Právě toto žene do ulic Žluté vesty. Ne nějaké fake news z hlubin internetu.

Kapitalismus uspěl nad socialismem hlavně tím, že dokázal vyrábět dost zboží, cenově dostupného pro drtivou většinu společnosti. Proč chce někdo tuto základní výhodu, možná dokonce nepřiznaný předpoklad demokracie zdražováním energií zničit?

A geopolitika? Místo domácího jádra se zvyšuje dovoz plynu z Ruska. Pro Rusko je plynovod Nord Stream něco jako tiskárna na eura. Sami tak Rusům saturujeme státní rozpočet. Bez nákupu ruského plynu z EU by ruský rozpočet na armádu podstatně klesl.

A toto pak vede k paradoxům, kdy 500 milionů Evropanů žádá 300 milionů Američanů, aby je chránili před 150 miliony Rusů, kterým přitom aktivně přispíváme na vojenský rozpočet, ale své vojenské závazky v NATO neplníme.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.