Molnár (ČSSD): Andrej Babiš chce vyhrát volby s tématy sociální demokracie

14.05.2019 4:33

Je to tak a zdá se, že se s tím nedá nic dělat. Andrej Babiš a jím vlastněné politické hnutí ANO je od začátku své existence široce rozkročeno v rámci politického spektra a sbírá hlasy napříč věkovými, sociálními či vzdělanostními a příjmovými skupinami. Hlasy bere pravici, levici, komunistům, lidovcům, zeleným, pirátům, i nám, sociální demokracii.

Molnár (ČSSD): Andrej Babiš chce vyhrát volby s tématy sociální demokracie
Foto: pribram.cz
Popisek: Juraj Molnár

A programem sociální demokracie se často nechává inspirovat i před volbami. Udělá si průzkum, zjistí, že lidé vnímají jako problém to či ono a rozhodne se, že dané téma uchopí jako své. Je mu naprosto lhostejné, že se daným problémem již léta letoucí zabývá politická konkurence a na rozdíl od něj v dané oblasti již zaznamenala úspěchy ve prospěch občanů.

Aktuálně je takovým příkladem dvojí kvalita potravin. Sociální demokratka a europoslankyně Olga Sehnalová se problému, kdy potravina ve dvou zemích vypadá dle obalu stejně, jmenuje se stejně, ale kvalitativně je ta východní horší než ta západní, přičemž ČR je v tomto směru východem, se tato politička zabývá již řadu let a je asi nejhlasitější a nejtvrdší kritičkou šizených potravin v Evropě. To je Olga Sehnalová, to je ČSSD.

Nechceme být popelnicí Evropy, nechceme, aby Češi jedli ošizené, nekvalitní potraviny. Aby se na český trh nedostala stejně kvalitní čokoláda, masová konzerva či limonáda jako na trh německý nebo francouzský. A zatímco i výrazná osobnost hnutí ANO, eurokomisařka Věra Jourová, přistoupila při nedávném schvalování příslušné směrnice na kompromis, takže výrobci si dále mohou potraviny pro náš trh šidit a dělat nekvalitně, Olga Sehnalová takovému řešení na ruku nejde a spokojená rozhodně není.

Je nefér, že si Andrej Babiš myslí, že jsou voliči hloupí a vůbec nesledují dění. A tak si nasadí rudou kšiltovku po vzoru prezidenta USA a drze si přisvojí téma dvojí kvality potravin a rozčílí se, že děti u nás mají právo na stejnou čokoládu jako děti jinde. Ano, má pravdu a sociální demokracie může být alespoň ráda, že o tom přesvědčila i svého koaličního partnera, který až doteď o téma větší zájem nejevil.

Jsem přesvědčen, že sociální demokraté mají šanci uhrát solidní výsledek ve volbách do Evropského parlamentu pouze tehdy, pokud se jim podaří prezentovat fakt, že jsou to právě takoví lidé jako Olga Sehnalová či Pavel Poc, kteří se bijí za práva spotřebitelů, kteří chtějí větší ochranu životního prostředí či podporují vědu a výzkum.

Není to hnutí ANO a už vůbec ne Andrej Babiš, který by strávil stovky hodin práce a přesvědčování evropských politiků o tom, že není možné, aby si výrobci potravin v EU dělali dvojí trh kvality podle toho, jak se jim to ekonomicky hodí. Kvalita potravin je obrovské téma a sociální demokracie je jeho nositelkou. To je nezpochybnitelná pravda. Jsme to my, co bojujeme za to, aby potraviny, které stejně vypadají a stejně se jmenují byly i dle složení totožné. Věřím, že to voliči pochopí a ocení.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…