Moravskoslezský kraj získá dotaci na nákup nových sanitek pro záchranáře

28.09.2014 11:01

Osmašedesátimilionovou dotaci z Evropské unie získá Moravskoslezský kraj na zkvalitnění technologického vybavení záchranářů. Za tyto peníze pořídí jednadvacet nových vozů rychlé lékařské a zdravotnické pomoci a služby v oblasti e-Health.

Moravskoslezský kraj získá dotaci na nákup nových sanitek pro záchranáře
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj dlouhodobě investuje do rozvoje a modernizace svých příspěvkových organizací v oblasti zdravotnictví. Letos v červnu mimo jiné reagoval na výzvu ministerstva pro místní rozvoj, připravil projekt Sanitní vozy a služby e-Health s celkovým rozpočtem 80 milionů korun a požádal prostřednictvím Integrovaného operačního programu o maximální možnou dotaci z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Na konci září byla tato žádost schválena.

„Z dotace bude pořízeno sedmnáct vozů rychlé zdravotnické pomoci (RZP) a čtyři vozy rychlé lékařské pomoci (RLP). Nová vozidla bude využívat Zdravotnická záchranná služba MSK, která je příspěvkovou organizací kraje, v několika výjezdových střediscích po celém regionu. Při přípravě projektu bylo přihlédnuto i ke specifickým potřebám, které zdravotníci v jednotlivých částech regionu mají. Pro horské lokality - Beskydy a Jeseníky – byly požadovány dva vozy s pohonem 4 krát 4, jeden vůz je určen výhradně pro přepravu nedonošených a patologických novorozenců,“ řekl náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek s tím, že zakázky na dodávku sanitních vozů kraj vyhlásí ještě do konce září.

Dodal, že kromě nákupu nových sanitek bude moci Moravskoslezský kraj z dotace financovat další elektronizaci zdravotnických služeb. „Budou zavedeny e-Health služby pro výměnu dat mezi záchrannou službou a zdravotnickými zařízeními, tedy elektronická komunikace mezi těmito subjekty - elektronické předávání informací o převozu pacienta, o volných kapacitách akutních lůžek v lůžkových zařízeních s rozdělením na standardní a intenzivní péči a další. Včasná dostupnost potřebných dat je totiž zásadní pro záchranu lidského života,“ upřesnil hejtmanův náměstek Jiří Martinek.

„Zdravotnická záchranná služba aktuálně disponuje stovkou zásahových vozidel, rozmístěných na třiceti stanovištích. Pomoci pacientům je přitom nepřetržitě připraveno šest desítek výjezdových skupin. Část starších vozidel tvoří zálohu a používají se v případě poruch prvosledových nebo při situacích mimořádného a hromadného charakteru. Životnost těchto automobilů je počítána na maximálně šest let a sanitní vozidla jsou během této doby vystavena značnému zatížení v každodenním provozu,“ uvedl ředitel ZZS MSK Roman Gřegoř. Upozornil, že vozový park Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje, která je druhou největší záchrannou službou a jednou z nejvytíženějších v České republice, vyžaduje průběžnou modernizaci, protože sanitní vozidla záchranářů musí být v bezvadném technickém stavu a kdykoliv připravena okamžitě zasáhnout.

Zdravotnická záchranná služba je z dvaašedesáti procent financována Moravskoslezským krajem, zbylé finanční prostředky tvoří výnosy z činnosti samotné organizace. Kraj na provoz záchranky loni přispěl téměř 352 milionů korun. Zároveň také investoval do reprodukce majetku. „Moravskoslezský kraj, coby zřizovatel záchranky, vkládá ročně do této příspěvkové organizace stovky milionů korun, investuje do jejího rozvoje a obnovy majetku s cílem neustálého zefektivňování činnosti ve prospěch všech, kteří denně potřebují přednemocniční péči v jakémkoliv rozsahu,“ dodal náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek.

Zdravotničtí záchranáři v České republice vyjeli k pacientům (nejčastěji s infarkty, mrtvicemi a úrazy) během loňského roku téměř milionkrát. Ti moravskoslezští patřili k nejvytíženějším. Loni zasahovali ve více než 104 tisících případech, což je zařadilo na druhé místo v Česku za pražské kolegy. Sanitní vozy Zdravotní záchranné služby Moravskoslezského kraje denně v průměru zasahovaly 284krát, vrtulník letecké záchranné služby uskutečnil celkem 592 záchranných misí. Počet výjezdů přitom roste - v roce 2011 vyjeli moravskoslezští záchranáři 98,2tisíckrát, v roce 2012 zaznamenali 102,2 tisíce výjezdů. Vrtulník se záchranáři vzlétl v roce 2011 580krát, o rok později už 632krát.

Projekt je spolufinancován Evropskou unií, Evropským fondem pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného operačního programu.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.