Mračková Vildumetzová (ANO): Dopady tohoto konfliktu ještě všichni pocítíme

26.03.2022 15:54 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k ekonomickým důsledkům rusko-ukrajinského konfliktu.

Mračková Vildumetzová (ANO): Dopady tohoto konfliktu ještě všichni pocítíme
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Vyčítají mi, že bojuji za lidi. Že stále připomínám drahé energie, drahý benzín a naftu. Ale vůbec nikoho z nich nenapadne, proč to dělám. A musím říci, že já opravdu v tomto vládu a vládní koalici nechápu. 

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí

V pátek jsme třeba celý den ve sněmovně řešili stavební zákon. Jasně. Je to důležité. Ale od začátku všichni věděli, že shoda se bude hledat velmi těžko. Na druhou stranu vláda už od prosince ví, že my jako opozice jsme připraveni schválit vlastně jakýkoliv zákon, který pomůže lidem od placení drahých energií. Takže, kdyby ve vládě nebyli umanutí a nepotřebovali si stále něco dokazovat, tak to mohli udělat jednoduše – předřadit stavebnímu zákonu nějaký zákon, který by třeba snížil DPH na energie.

Ostatně tento týden se mezi země, které pochopily, že je třeba lidem pomoci, zařadila dokonce už i Velká Británie a Německo. A Polsko? To má už nyní snížené sazby DPH na energie, benzín, naftu i na potraviny. A protože ví, že ekonomická situace je těžká, tak navíc lidem nyní snížili i daně pro fyzické osoby. A víte proč? Protože vědí, že je třeba pomoci lidem, kteří nesou a hlavně teprve ponesou břímě války na Ukrajině.

Ať chcete nebo ne, tak dopady tohoto konfliktu ještě všichni pocítíme. A mě se ta úvaha Poláků líbí. Oni prostě říkají, že je třeba pomoci jejich lidem proto, aby oni pak zase měli prostor pomáhat Ukrajincům. Podobně přemýšlí všechny státy. V tom není Polsko samotné.

Jediným státem, který zatvrzele odmítá pomoci svým lidem, je Česko. Bohužel. Asi i proto, že si nikdo z vlády neumí představit, jaké to je dnes žít. Jak napjaté mají své rozpočty senioři nebo mladé rodiny. Jak těžké to teď mají lidé ve středním věku, kteří se kromě svých dětí musí starat i o své rodiče. A to vůbec nemluvím o dovolených, na které se nyní šetří zase o poznání hůř.

Prostě já tu vládní koalici nechápu. Proč nemůže vyjít vstříc lidem? Státní rozpočet tím nepoškodí, a lidem pomohou. Fakt by mě zajímalo, proč to neudělají. Vás nějaký rozumný důvod napadá?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…