Mračková Vildumetzová (ANO): Hejtman se probral pět minut po dvanácté

30.06.2023 18:02 | Tisková zpráva

Ohlášená stávková pohotovost odborářů Karlovarské krajské nemocnice patrně velmi zaskočila hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (STAN). Ten reaguje vyjádřením, že chápe obavy zdravotníků a tvrdí, že připravovaná opatření vlády musí být lépe komunikována.

Mračková Vildumetzová (ANO): Hejtman se probral pět minut po dvanácté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Mračková Vildumetzová

„My se samozřejmě ptáme, proč hejtman nezaslal vládě připomínky k této problematice. Proč nebojoval za zdravotníky a další profese. Proč z Karlovarského kraje nezazněl hlasitý odpor k připravovanému vládnímu konsolidačnímu balíčku, říká poslankyně parlamentu a krajská zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová (ANO), která dlouhodobě kritizuje vládní balíček a tvrdí, že se škrty nesmí dotknout mezd a benefitů pro zdravotníky, policisty, hasiče, učitele, ani dalších důležitých profesí.

Hejtman a jeho radní se totiž na připomínkování vládních škrtů, lidově řečeno, vykašlali a nyní se snaží hasit požár vznikající v krajské nemocnici. Petr Kulhánek se opět probral pět minut po dvanácté.

„Hejtman nemá být hasičem, ale prvním, kdo za kraj a jeho obyvatele bojuje. Hejtman má být vidět a slyšet hlavně v Praze na vládě, hejtman má být v pravidelném kontaktu s ministry, poslanci a senátory. Hejtman má prostě pracovat pro kraj, což se v případě Petra Kulhánka dlouhodobě neděje,“ doplňuje starosta města Chebu Jan Vrba (ANO), který věří, že zdravotníci dodrží své slovo a vyhlášení skutečné stávky zváží až v nejkrajnějším možném případě.

Problematika zdravotnictví není v Karlovarském kraji novým tématem. Opozice dlouhodobě kritizuje průběh volby generálního ředitele Karlovarské krajské nemocnice Josefa Märze i jejího představenstva. Následně se terčem silné kritiky stalo i naprosto nestandardní vyplacení půlmilionových odměn manažerům nemocnice.

„Je to stále stejná písnička. Hejtman nemá silný voličský mandát. Volby nevyhrál a ani za uskupení, za které kandidoval, nezískal nejvíce hlasů. Vládnoucí koalici sestavil pouze za cenu vzniku nových placených funkcí a benefitů, které stojí krajskou pokladnu miliony korun ročně. Opozice může tento postup pouze kritizovat, protože peníze jsou pro některé rádoby politiky nejvíc na světě,“ dodala chebská radní a krajská zastupitelka Gabriela Dostálová (ANO) s tím, že hejtman se u moci drží i díky takzvaným individuálním dotacím, které jsou často netransparentní a mnohdy jsou přiděleny i přes nesouhlasné stanovisko výboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…