Mračková Vildumetzová (ANO): Jestli nějaká strategie existuje, dochodli bychom se na usnesení

10.05.2022 21:09

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2022 k Strategii zvládání uprchlické vlny

Mračková Vildumetzová (ANO): Jestli nějaká strategie existuje, dochodli bychom se na usnesení
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

já bych předně chtěla poděkovat za zařazení tohoto pevného bodu na dnešní den na 18. hodinu. I když bych si přála a myslím si, že je to natolik důležitý dokument a tím, že nám měl být předložen nejdříve do 30. března, pak do 14. dubna, takže jsme ho měli projednávat daleko dříve.

Já bych jenom chtěla říct - a určitě přednost by měl mít teď pan ministr vnitra, který avizoval, že to dnešní jednání v 18 hodin je z toho důvodu, že tady musí být zastoupeni všichni rezortní ministři. To znamená pan ministr školství, kterého v současné chvíli nevidím. Ano, pan ministr práce a sociálních věcí, kterého nevidím. Pana ministra zdravotnictví vidím a pana ministra vnitra také. (Poslanec Výborný upozorňuje, že ministr práce a sociálních věcí Jurečka je v sále.) Omlouvám se, přehlédla jsem pana ministra práce a sociálních věcí. Velmi se vám omlouvám, pane ministře.

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí

S tím tedy, že my jsme v pátek měli možnost tady s panem ministrem vnitra hovořit. Já jsem pana ministra vnitra požádala, zda bychom mohli dostat ten projednávaný dokument, který tedy, jak nám říká pan ministr, se vyvíjí a nějakým způsobem se rozpracovává, tak jestli bychom ho mohli dostat před jednáním, respektive před tím dnešním jednáním v 18 hodin. Musím říct, že jsem od pana ministra vnitra obdržela - za to mu určitě děkuji - dneska zprávu, že tedy dostanu v dopoledních hodinách manažerské shrnutí a že zároveň se tady budou tedy prezentovat rozpracovaná strategická východiska. Po těch dalších prezentacích, které budou popisovat ty podrobné jednotlivé kroky, tak až teprve pak dostaneme nějaký dokument. Když jsem dneska byla na tiskové konferenci a sdělila jsem tam, že jsem do současné chvíle nic neobdržela, tak sem za mnou přišla paní z Ministerstva vnitra, která mi dala tento třístránkový dokument.

Když jsem dneska opouštěla sál, tak jsem tady viděla tu stejnou paní, která měla takový štos ohledně toho manažerského shrnutí, které se mi tedy slibovalo, že ho dnes dostanu v dopoledních hodinách. Tak jsem se jí zeptala, jestli bych mohla ten dokument dostat a bylo mi řečeno, že v žádném případě. Já bych jenom chtěla říct, že si myslím, že je strašně důležitá ta komunikace a přenos těch informací.

Strašně mě mrzí - určitě pozitivně vnímám, že ten bod je konečně zařazen - ale přesto jsem přesvědčena o tom, že jsme mohli ty podkladové materiály dostat. Myslím si, že by to bylo dobře a fér. Takže já v tuto chvíli tím, že my máme pouze ten dokument, který byl představen 14. dubna na bezpečnostním výboru, tak my svým způsobem v tuto chvíli nemáme žádný další dokument, protože to, co jsme obdrželi, to čtyřstránkové, tak to je pouze shrnutí, které vychází z toho dokumentu ze 14. dubna.

Samozřejmě zástupci z našeho bezpečnostního výboru jsou připraveni reagovat na jednotlivé ministry. Samozřejmě národním koordinátorem a tou hlavní osobou zodpovědnou za tu krizi, za veškeré řízení, je samozřejmě pan ministr vnitra Vít Rakušan. To znamená, že my určitě po obdržení všech těch informací a předpokladů, jestli tedy už nějaká strategie existuje, tak bychom určitě v závěru se chtěli dohodnout na nějakém závěrečném usnesení, které bychom tady chtěli společně přijmout.

Děkuji vám zatím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě