Mračková Vildumetzová (ANO): Klíč k většímu krajskému příspěvku není složitý, musíte být v té správné straně

21.04.2022 13:21 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k přidělování individuálních dotací v Karlovarském kraji

Mračková Vildumetzová (ANO): Klíč k většímu krajskému příspěvku není složitý, musíte být v té správné straně
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Historicky první hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO)

Zatímco třeba hodně navštěvovaná a oblíbená akce Noc kostelů dostala od Karlovarského kraje příspěvek 20 tisíc korun, tak ty správnější a lepší akce si přišly na stovky tisíc.

Klíč k většímu krajskému příspěvku není složitý. Musíte být v té správné straně nebo být ve vedení kraje. Pak si díky triku, který se jmenuje individuální dotace, můžete v klidu přijít i na 900 tisíc korun. Nehledejte v tom spravedlnost. Ta tam není!

Při rozdělování dotací na kulturu totiž hrají roli úplně jiné věci. Třeba to, že se blíží komunální volby a členové vládnoucí koalice potřebují najednou nutně dokázat voličům, jak na ně myslí. A tak si třeba starosta Chebu Antonín Jalovec ze STAN odhlasoval na úkor ostatních sedmisettisícovou dotaci pro městskou akci, kam se pak přijde ukázat, jaký to je kabrňák. To, že se organizátorům ostatních akcí může o takových penězích jen zdát, mu nevadí. Stejně jako je to jedno třeba starostovi Aše. I ten si totiž na úkor jiných měst „odmával“ půl milionu pro akce, kde se asi bude moct před volbami ukazovat.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42652 lidí

A to mi nepřijde správné. Kultura je důležitá všude, a kraj by ji měl podporovat co nejvíc transparentně. Podle mého je naprosto nepřípustné, aby v rámci standardního řízení dal kraj akcím po pár desítkách tisíc, a pak si krajské vedení přihrálo stovky tisíc pro města, která zastupují. To není prostě fér!

Navíc všichni víme, že ve velkých městech se peníze na kulturu shánějí snáze, než v těch menších. Nápad obejít přidělování peněz tím, že si je rozdělí členové vedení kraje v rámci individuálních dotací, považuji za přezíravost vůči ostatním městům a jejich kulturním akcím. A já si mimochodem myslím, že podobné chování je příliš už i pro voliče STAN nebo TOP09.

Slibuji vám, že toto téma opět otevřu na dalším jednání krajského zastupitelstva. Protože je v zájmu všech obyvatel našeho regionu, aby vybrané peníze z daní nás všech byly investovány co nejúčelněji a nejefektivněji. Chápala bych ještě, kdyby formou individuální dotace šly peníze třeba na akce, zaměřené na integraci ukrajinsko-české populace. Ale to, co předvedla krajská vládnoucí koalice, je opravdu už moc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!