Mračková Vildumetzová (ANO): Koaliční strany vlastně žádný dialog nechtějí

24.02.2022 7:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k umožnění on-line účasti zastupitelů Karlovarského kraje na jednání

Mračková Vildumetzová (ANO): Koaliční strany vlastně žádný dialog nechtějí
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

V Karlovarském kraji hrozí, že na jednání zastupitelstva nebudou muset chodit všichni zastupitelé. Velmi nebezpečný precedent odhlasovala vládní koalice v Karlovarském kraji, když umožnila on-line účast svých členů na jednání zastupitelstva. V krajním případě to může znamenat, že členové vládnoucí koalice nepřijdou osobně na jednání zastupitelstva a pouze se ze závažných pracovních důvodů, jak si koalice schválila, přihlásí on- line.

„Nikdy bych nevěřila, že něco takového mohou zastupitelé schválit, je to naprosto proti zastupitelské demokracii. V minulých letech byla možnost účastnit se jednání on-line logicky povolena pouze v případě covidových karantén, tedy když se opravdu zastupitel nemohl osobně zúčastnit,“ vysvětluje místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a opoziční zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Podle jejích dalších slov slibuje při svém zvolení každý zastupitel, že bude svoji funkci vykonávat svědomitě a odpovědně. A s tím samozřejmě souvisí i docházka na jednání zastupitelstva, aktivní komunikace, zájem o dění v kraji.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

„Za nově nastavených podmínek se ale zastupitel nemusí vůbec na jednání obtěžovat chodit. Prostě se přihlásí on-line a odmává to, co mu hejtman a jeho radní nadiktují. K tomuto zneužití již jednou došlo, když jsme svolali mimořádnou schůzi, tak někteří zastupitelé vůbec nepřišli, přihlásili se on-line a pak pouze řekli, jsme proti programu. V případě, že má takový zastupitel nějakou krajskou funkci, cinknou mu na účtu peníze a de facto ho čtyři roky na krajském zastupitelstvu nemusí nikdo vidět. A to zde můžeme zmínit, že uvolnění zastupitelé berou téměř stotisícové platy a výsledky zatím žádné vidět nejsou. A teď je už neuvidíme ani na zastupitelstvu. Tomu se říká skvělý job,“ doplňuje Jana Mračková Vildumetzová.

Jako výsměch opozici vnímá možnost přihlásit se na jednání zastupitelstva on-line i primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová. Ta poukazuje na průběh hlasování, kde je nutná většina. V Karlovarském kraji je to v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu třiadvacet lidí. A ti se museli doposud osobně sejít, vyslechnout si připomínky, náměty a názory opozice a poté hlasovat.

„Nově ale stačí si sednout k počítači, všechny protinázory a protinávrhy ignorovat, pracovat na jiných věcech a pak párkrát říci – souhlasím nebo naopak nesouhlasím. A toto má být role krajského zastupitele. To snad ani nemůže hejtman Kulhánek a další členové vládnoucí koalice myslet vážně,“ nešetří kritikou primátorka.

„My jsme na daném zastupitelstvu i před projednáváním posílali negativní stanovisko. Na změně jednacího řádu musí být vždy shoda všech politických stran a hnutí zastoupených v krajském zastupitelstvu, ale náš názor, stanovisko nikoho nezajímal. Schválilo se to na sílu, s absolutním opovržením a umlčením opozice. Chci se tomuto problému věnovat na parlamentní úrovni a předložit návrh zákona, který danou věc vyřeší. Koaliční strany mají plnou pusu demokracie, ale vlastně žádný dialog nechtějí,“ říká Jana Mračková Vildumetzová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…