Mračková Vildumetzová (ANO): Strategie, ten migrační plán, pořád není

20.05.2022 3:09

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny 19. května 2022 k návrhu na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s prodloužením doby nouzového stavu

Mračková Vildumetzová (ANO): Strategie, ten migrační plán, pořád není
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Historicky první hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO)

Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové,

já už jsem dneska dvakrát vystupovala, takže já bych chtěla poděkovat určitě panu ministrovi vnitra za veškeré reakce na naše dotazy. Myslím si, že to bylo konstruktivní. Jsem také ráda a vím, že děkuji starostům a hejtmanům, policistům, hasičům. Určitě bych ho chtěla vyzvat k tomu, že to, že se mu podařilo na vládě schválit částku 100 milionů korun pro hasiče a policisty, tak mu musí být jasné a ví to, že ta částka je nedostatečná na zafinancování těch přesčasových hodin, protože pokud bychom to vypočítali, tak v tuhle chvíli to vychází na 1 policistu a hasiče v průměru 2 600 korun.

Já jsem přesvědčena o tom, že pokud bychom chtěli zaplatit a měli bychom zaplatit hasičům a policistům všechny ty přesčasy, tak bude potřeba podle mého názoru částka třicetinásobně vyšší. Několikrát jsem také pana ministra vnitra vyzývala ohledně odměňování právě starostů a hejtmanů, oni si můžou podle zákona o obcích, o krajích na zastupitelstvu navrhnout 2 odměny, ale jsem přesvědčen a o tom, že byť ještě v letošním roce jsou komunální volby, tak to žádný z nich neudělá, protože by - v uvozovkách - mohl nahrát opozičním zastupitelům, proto stále vyzývám, aby se našla cesta v rámci odměňování, která by nešla přes zastupitelstva a která by šla k těm starostům a hejtmanům napřímo prostřednictvím toho daného nařízení ohledně odměňování zastupitelů.

Já stále říkám, a říkají to i mí kolegové, a když se bavím se starosty, s hejtmany, ta strategie, ten migrační plán pořád není, a proto bych si v tuto chvíli v rozpravě dovolila načíst doprovodné usnesení, samozřejmě po hlasování o prodloužení nouzového stavu, a toto doprovodné usnesení zní:

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí

Poslanecká sněmovna žádá ministra vnitra o předložení strategického dokumentu zvládání uprchlické vlny Migrační plán dle usnesení Poslanecké sněmovny ze dne 14. dubna, který bude obsahovat konkrétní data a informace o pohybu a pobytu uprchlíků v rámci České republiky, kde bude uvedeno, kolik uprchlíků se na našem území nachází, v jakém městě, obci, kraji, jaké mají lidé profese, vzdělání, zda mají zájem v České republice zůstat, včetně modelace na počty uprchlíků, aby bylo možné zajistit systémy školské, zdravotní, sociální a zaměstnanosti, a to s termínem do 31. května.

Druhé doprovodné usnesení: Poslanecká sněmovna vyzývá vládu poslat finanční prostředky krajům a hlavnímu městu Praha za veškeré náklady spojené s řešením uprchlické krize, a to také s termínem do 31. května

A poslední doprovodné usnesení: Poslanecká sněmovna vyzývá vládu České republiky řešit řádně uprchlickou krizi a zároveň i hospodářskou krizi, která se dotýká vysokých cen energií, pohonných hmot a potravin.

A chtěla bych požádat o každém tom usnesení hlasovat zvlášť.

Děkuji vám.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…