Mračková Vildumetzová (ANO): Vidíme, že výkaz práce byl u všech obcí stejný

07.04.2022 15:27

Projev na 18. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 7. dubna 2022 k politickému podnikání Stanislava Polčáka, místopředsedy hnutí STAN

Mračková Vildumetzová (ANO): Vidíme, že výkaz práce byl u všech obcí stejný
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Vím, že určitě projev pana předsedy poslaneckého klubu hnutí STAN určitě vzbudil velké reakce. Vzbudil je i ve mně, a to především, že bych předpokládala, že starosta - jste starosta, prostřednictvím paní předsedající - ví, že v registru smluv malé obce smlouvy nezveřejňují. (Potlesk z lavic ANO a SPD.) Protože takto je to schválené v rámci zákona o registru smluv. To znamená, že pokud dneska budete ty smlouvy hledat, tak v registru smluv nejsou. A můžete si požádat jedině podle zákona č. 106, což jsme učinili, a jednu smlouvu jsme obdrželi. A protože v médiích byla již zveřejněna smlouva obce Vlachovice, tak když si to porovnáme s obcí Bohuslavice, tak vidíme, že výkaz práce byl u všech obcí stejný.

Druhá reakce. Já bych nikdy neočekávala, že tady, pane předsedo, prostřednictvím paní předsedající, přijdete a budete tady prakticky na všechny chrlit, že všichni všechno udělali špatně, a snažit se svým způsobem zakrýt tuto věc - a já pořád opakuji - věc, která se dotýká poslanců, protože poslanci tento zákon tady schválili. A hází to na nás pohled, že se tady schvalují zákony, za které si pak pan Polčák naúčtoval 8 milionů korun. Když byly interpelace, tak pan ministr Vít Rakušan při odpovědi interpelací říkal, tak pojďme, pojďme a schvalme ten zákon o lobbingu. Já jsem si v tu chvíli říkala, slyším já vůbec dobře? Vždyť jsme před 14 dny měli opoziční okénko. Co bylo na programu? Zákon o lobbingu. A jak to dopadlo? Byl zamítnut. Tak chceme zákon o lobbingu, nebo nechceme zákon o lobbingu? Tak proč jsme ho neschválili v opozičním okénku? (Potlesk z lavic ANO.) Ptám se.

Tak a teď s tím zimním stadionem v Karlovarském kraji, když jste to otevřel. Dneska to vyšlo u paní Slonkové, že jsem nemluvila pravdu, asi někdo s paní Slonkovou hovořil. Mě opravdu velmi mrzí reakce toho, že jsem v Otázkách Václava Moravce v rámci vyhlášeného nouzového stavu a prodlouženého na 58 dnů, kdy se říká veřejnosti, že tento nouzový stav se občanů nedotýká, tak jsem tam uvedla příklad Karlovarského kraje, kdy jsem uvedla, že neříkám, že to rozhodnutí bylo správné, anebo špatné, ale že říkám, co se stalo. No co se stalo? Stalo se to, že hejtman ze STAN vydal nařízení a odebral zimní stadion jako jediný v České republice k tomu, že bude sloužit jako krajské asistenční centrum. A ti občané, a to jsem zdůrazňovala, kteří se na mě obraceli, tak oni neměli problém s tou pomocí, oni neměli problém s tím, že by neměla mít přednost humanitární pomoc. Ale oni měli problém s tím, že se to dalo vyřešit jinak, protože my v Karlovarském kraji máme karlovarské letiště, na které lítala letadla z Ruské federace, které je teď úplně prázdné. A Jihočeský kraj má krajské asistenční centrum na letišti. Takže Martin Kuba, Jihočeský kraj to může mít na letišti, a Karlovarský kraj nemůže. Ale - a to se nikde nepíše, to, co jsem řekla - že zároveň tu druhou variantu, kterou říkali občané Karlovarského kraje, je, že to mohlo být ve státním hotelu Thermal.

Vždyť státní hotel THERMAL má obrovský sál, kde projde desetitisíce lidí v rámci Mezinárodního filmového festivalu. Tak jestli v Praze můžou využít Kongresové centrum, tak v Karlovarském kraji se mohl využít hotel THERMAL. A jestli se dneska napíše, že se to převedlo do tréninkové haly, tak se někdo běžte těch rodičů a těch lidí zeptat. Nikdo nezpochybňoval pomoc, ale všichni zpochybňovali to, že se to mohlo využít jiným způsobem. To nebudu podotýkat to, že spousta fanoušků byla naštvaných, že tedy konečně mohli jít fandit, protože ta hala v Karlovarském kraji je hala, která slouží ke sportovně kulturním účelům. A ještě paradox takový, a ten si neodpustím, že zrovna exprimátor Kulhánek byl ten, který nechtěl, aby ta hala vůbec v tom Karlovarském kraji byla, soudil se kvůli tomu, stálo to strašně moc peněz Město Karlovy Vary. Tak já nevím, jak bychom to teď vyřešili, kdyby se tam ta hala nepostavila.

Takže je to nefér, když se říkají tyto věci. A myslím si a předpokládám, že pan ministr vnitra mě poslouchal velmi bedlivě, když já jsem hovořila o tom, že neříkám, že to bylo dobře, nebo špatně, ale že to říkám jako příklad těch občanů, jak to v tom Karlovarském kraji vnímali. A je jasné, že kdo tam nešel, koho se to nedotýkalo, ten nebyl naštvaný. Naštvaní byli ti lidé, kterých se to přímo dotklo, že tam tedy nemohli jít na ten zápas, trénink a další věci, které se tam pak z toho důvodu nemohly konat. A znovu zdůrazňuji - a podotýkali, že se to dalo vyřešit jiným způsobem.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

No a to poslední. Pane starosto, když jste tady uvedl, že jsem byla starostkou Horního Slavkova. Já doufám, že víte, že já jsem z funkce starostky Horního Slavkova odcházela z důvodu toho, že se mi stala taková ne moc příjemná situace, že jsem byla pronásledovaná jedním občanem. A protože jsem tím trpěla já a trpěli tím i ti zastupitelé, tak jsem se prostě rozhodla, že odejdu z funkce starostky. Na tom posledním zastupitelstvu, které bylo velmi emocionální, aniž bych to tušila, tak mi zastupitelé navrhli tuto odměnu spolu s cenou města Horního Slavkova. Můžete se zajet podívat do Horního Slavkova popřípadě se podívat na to, jakým způsobem dnes, když jsou třeba i volby... Pro mě Horní Slavkov vždycky bude srdeční záležitostí, myslím, kdyby tato věc nebyla, tak jsem možná dál starostkou Horního Slavkova. A chtěla bych vám jenom říct, že samozřejmě, když jsem pak měla kandidovat na hejtmanku Karlovarského kraje, tak se vznášelo, že ta odměna nebyla vyplacena v souladu se zákonem o obcích, kdy Ministerstvo vnitra konstatovalo, že byla vyplacena v souladu se zákonem o obcích. To bych vám jenom chtěla říct, protože se tím i ministerstvo zabývalo. A zároveň protože řada starostů se dostávala do téhle velmi nepříjemné situace, protože byly situace, že třeba starosta starostoval třicet let, i dvacet, a bylo poslední zastupitelstvo a ti zastupitelé mu chtěli schválit odměnu a ono to nešlo, muselo se to řádně zdůvodnit. A pak se konstatovalo, jestli to zdůvodnění bylo, nebo ne. Tady můj pan kolega pan starosta Adamec to určitě ví, omlouvám se, prostřednictvím paní předsedající. Takže proto se také udělal ten krok, že dneska mají nárok starostové ne na dvanáct odměn, ale na čtrnáct odměn a ty dvě musí schválit zastupitelstvo, ale nemusí tam v uvozovkách uvádět přesně ten důvod.

Takže myslím si, to, co jste tady v tuto chvíli předvedl, tak já se v tom vůbec nedokážu orientovat. Já si myslím, že jste snad nařkl úplně každého, koho jste mohl. A myslím si, že to vaše vystoupení ve mně opravdu vyvolalo úplné rozpaky. A myslím si, omlouvám se, že byste si to příště měl popřípadě lépe připravit.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.