Mračková Vildumetzová (ANO): Žádám o okamžité poskytnutí informací

23.12.2021 19:58

Dopis ředitelce krajského úřadu k poskytnutí informací o uzavřených pracovněprávních vztazích

Mračková Vildumetzová (ANO): Žádám o okamžité poskytnutí informací
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Vážená paní ředitelko,

opětovně se na Vás obracím s žádostí o informace podle § 34 zákona o krajích s požadavkem na zpřístupnění všech uzavřených pracovněprávních vztahů od 1. ledna 2021 do 30. září 2021 (pracovní smlouvy, dohody o provedení práce, dohody o pracovní činnosti, případně další). Odkazuji se přitom na původní žádost, která Vám byla zaslána 26. října 2021. 

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí

Dovoluji si současně konstatovat, že na základě schváleného usnesení zastupitelstva Karlovarského kraje ze dne 13. prosince 2020 Vám bylo uloženo předložit tyto informace zastupitelům Karlovarského kraje, včetně jmen a příjmení, druhu smlouvy, rozsahu činnosti, období, na jaké jsou uzavřené, výše odměn, zda jsou hrazeny z projektových financí, nebo přímo z rozpočtu kraje. Zastupitelstvo kraje, jako jeho nejvyšší ústavním pořádkem založený orgán, tedy jednoznačně v dané věci rozhodlo.

V neposlední řadě uvádím, že Metodické doporučení Ministerstva vnitra k poskytování informací o platech a odměnách podle zákona o svobodném přístupu k informacím pod č. j. MV-138779-7/ODK-2017, dostupné na webových stránkách ZDE  na str. 30 v části 5.6 Poskytnutí informace o platu či odměně zaměstnance obce členovi zastupitelstva obce analogicky pro místní samosprávy uvádí: "Podle § 82 písm. c) zákona o obcích má člen zastupitelstva obce při výkonu své funkce právo požadovat od zaměstnanců obce zařazených do obecního úřadu, jakož i od zaměstnanců právnických osob, které obec založila nebo zřídila, informace ve věcech, které souvisejí s výkonem jejich funkce; informace musí být poskytnuta nejpozději do 30 dnů. Toto právo je vykládáno tak, že zastupitel má nárok v zásadě na jakékoli informace, které se týkají výkonu samostatné působnosti obce, a to bez jakéhokoli hmotněprávního omezení. ... Jedná se tak o záležitosti, které souvisejí (mohou souviset) s výkonem funkce člena zastupitelstva obce a v souladu s § 82 písm. c) zákona o obcích musí mít zastupitel k dispozici i informace potřebné pro případné rozhodování o těchto otázkách. Není proto důvod neposkytnout zastupiteli informaci o výši odměny či platu konkrétního zaměstnance dané obce. Zpřístupnění této informace zastupiteli tedy nepodléhá podmínkám platového nálezu."

Žádám proto o okamžité poskytnutí informací vyžádaných již 26. října 2021. Dávám opět na zvážení z důvodu administrativní náročnosti předání těchto informací formou náhledu přímo na krajském úřadě. Na příslušný odbor by vždy dorazili z našeho klubu minimálně dva zastupitelé.

S pozdravem

Mgr. Jana Mračková Vildumetzová
předsedkyně zastupitelského klubu hnutí ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…