Mračková Vildumetzová (ANO): Základní jmění se má navyšovat kvůli České postě

21.06.2023 17:17

Projev na 69. schůzi Poslanecké sněmovny 21. června 2023 k zákonu o státním podniku

Mračková Vildumetzová (ANO): Základní jmění se má navyšovat kvůli České postě
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Vážené kolegyně, kolegové,

než se dostanu ke svému pozměňovacímu návrhu, tak všichni víme, proč tady zákon o státním podniku schvalujeme, proč se má navyšovat základní jmění. Je to kvůli České postě, které hrozí insolvence a která historicky nejhůře hospodařila v minulém roce, a to se ztrátou 1 miliarda 750 milionů. To, že od 1. července dojde k uzavření 300 poboček České pošty, kdy pan ministr vnitra říká, že to není ta transformace, že to je úplně něco jiného, ale transformační plán, který podle mého názoru souvisí především s Českou poštou, to znamená, že má stát mnoho finančních prostředků, tak já jsem včera na půdě Poslanecké sněmovny uspořádala kulatý stůl právě s názvem Jak se dotkne zavření 300 poboček a transformace pošty měst a obcí. Na tento kulatý stůl jsem pozvala ministra vnitra. Pozvala jsem ho už na začátku června a prosila jsem ho, protože chápu, že má určitě mnoho pracovních povinností, jestli by popřípadě za sebe nepozval svého zástupce, tím jsem myslela nějakého politického náměstka, kterých má určitě mnoho, bohužel žádná odezva, i když jsem to tady říkala jeho asistence na chodbě, volali jsme mnohokrát na Ministerstvo vnitra a pan ministr vnitra pořád říká, že je odvážný ohledně transformace České pošty.

Tak já bych tu odvahu viděla v tom, že by na ten kulatý stůl přišel, popřípadě by tam někdo přišel z Ministerstva vnitra. Pravdou je, že na ten kulatý stůl přišel ředitel České pošty, pověřený ředitel, ten byl odvážný i s paní ředitelkou a přijeli tam především starostové, kteří předávali ty praktické zkušenosti, jak to v tuto chvíli...

Asi Česká pošta nikoho nezajímá, pane místopředsedo. Na tomto kulatém stole byli přítomni starostové i primátoři, nebo resp. primátor. Byla jsem velmi ráda, že tam právě bylo zastoupení velkých i malých měst, aby mohli říct, jak to vypadá teď a jakou mají praktickou zkušenost v rámci České pošty. Všichni se toho úskalí, toho 1. července určitě bojí, ale musím říct, že když jsem tam v souvislosti s přijetím tohoto zákona o státním podniku se zeptala pana ředitele, o kolik se bude navyšovat to základní jmění České pošty, tak mi na to nedokázal, popřípadě nechtěl, odpovědět.

Já považuji tento zákon za důležitý. Ale za stejně důležité považuji, aby již celá Poslanecká sněmovna a všichni poslanci věděli, o kolik se popřípadě základní jmění České pošty bude navyšovat, jestli to bude o těch avizovaných 8 miliard, a na co konkrétně tyto finanční prostředky půjdou. Protože musím říct, že já jsem včera měla - a podotýkám a zdůrazňuji pocit, že těch 300 poboček, které se uzavírají, tak to na mě i působilo, že to je právě i z důvodu prodeje toho státního podniku, kdy tedy Ministerstvo vnitra teď rozhodlo, že se všechno bude prodávat elektronickou aukcí. Byli tam starostové, kteří říkali, že jim to způsobí velké problémy ohledně přístupových komunikací, že byli s Českou poštou už dohodnuti, že si ten objekt koupí. Víte sami, že o tom, kolik dá to dané město do té elektronické aukce, o tom musí rozhodnout orgán toho města. To znamená, že to všichni ví, do jaké výšky v rámci té elektronické aukce ta daná města půjdou.

A musím říct, že když jsme se zeptali, na co půjdou ty finanční prostředky z prodeje těch budov, tak odpověď byla následující: Finanční prostředky z prodeje budov České pošty půjdou do provozu a pro budování nových poboček. Tak nad tím jsem se opravdu pozastavila. Takže my budeme uzavírat 300 poboček České pošty? Některé jsou třeba úplně nové, moderní a pak popřípadě z těchto prostředků budeme otevírat nové? Pan ředitel to pak trochu formuloval, že to bude modernizace a tak dále. Mně na tom celém procesu vadí následující: A podle mě se zaspalo v rámci projektu Pošta Partner.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí

A ti starostové všichni, kteří tam včera byli, tak jsem se jich zeptala, jestli jim byla nabídnuta Pošta Partner, těm velkým městům. A jim to nabídnuto nikdy nebylo. Bylo to nabídnuto jenom malým obcím a protože ty některé menší obce nechtěly jít do Pošty Partner, tak se prostě rozhodlo bez jakékoliv komunikace s partnery v území, což jsou ti starostové a dotýká se to 103 samospráv, že tedy u nich se od 1. července ty pobočky zavřou. Pokud jsem se ptala, co bude s Czech POINTY, protože 1. července, Czech POINTY jsou především právě na těch velkých poštách, víte sami, ano, výpis z katastru, bodový výpis řidiče, ale určitě je řada z vás - a bohužel to digitalizací nevyřešíte, když potřebujete mít ověřený podpis, nebo ověřenou listinu, tak právě jdete na ten daný Czech POINT. Já jsem se ptala, jestli se ty Czech POINTY třeba někam přemístí, aby mohly být využívány lidmi, protože myslím si, že toto opravdu nejde vyřešit.

A jsem i přesvědčena o tom - a zaznívalo to tam včera mnohokrát, že ta digitalizace ještě není na takové úrovni, a řada těch starostů - byl tam zástupce Prahy 4, nebo můžeme pořád zmiňovat Prahu 3, kdy 75 000 obyvatel, kteří jsou evidenčně, že mají trvalý pobyt, ale těch lidí tam bydlí daleko více, tak ze šesti pošt se tam zavře pět. Musím férově říct, že tam tedy i zaznívalo to, že budou rezervační systémy, pane ministře. Že budou moci lidé se tedy objednat na nějakou dobu. Myslím si, a ten závěr byl takový - a to považuji za kladné, že jsme jasně řekli, jestli by se zjistilo, že v některém tom území opravdu dochází k velké přetíženosti, že i třeba v rámci toho rezervačního systému ti lidé třeba čekají na termín týden, čtrnáct dní, prakticky by si ani tu zásilku nemohli vyzvednout, tak jestli je Česká pošta operativně připravena tyto věci řešit, bylo nám řečeno, že ano. Takže uvidíme, co bude po 1. červenci.

Musím říct, že ten nejhorší stav je - já bych řekla v těch strukturálně postižených krajích a pak určitě město Praha, protože to číslo, a to, co tam včera tedy zaznělo, Praha 1 milion 250 tisíc obyvatel. Předávám Patrika Nachera, který tam byl včera přítomen. Ale skutečnost je úplně jiná. Můžeme říct, že to je okolo milionu a půl, ne-li více. A kdyby to mělo jít na ten počet obyvatel, tak by v Praze, podle výpočtu Patrika Nachera, prostřednictvím pana předsedajícího, mělo být 370 poboček. Je jich tady 106 a teď se jich 35 zruší. A byly tam takové extrémy, například od pana primátora Havířova, který má pod Havířovem čtyři města, která spádově tam spadají v rámci toho oerpéčka, tak tam budou čtyři pošty na 15 000 obyvatel a on bude mít tři pošty na 70 000 obyvatel. Já jsem prostě přesvědčena, že se to nedělalo podle těch kritérií, protože ta analýza je opravdu pořád tajná, nikdo jí neviděl.

A jsem také přesvědčená o tom, že nikde nebude v mnoha případech to kritérium, které bylo slibované, že tedy lidé nebudou cestovat delší vzdálenost než jsou tři kilometry. A teď bych se dostala k tomu nejdůležitějšímu v rámci tohoto zákona.

Pan ministr předložil novelu zákona o státním podniku, kde chce navýšit základní jmění obecně státních podniků, ale v tuto chvíli se to dotýká právě státního podniku České pošty. My teď mnoho týdnů, ne-li měsíců, voláme a říkáme, pane ministře, představte nám ten transformační plán. Pan ministr říká, já vám ho představím v dubnu, v květnu a on je červen a my ho pořád nikdo neznáme. Na včerejším kulatém stole jsme se konečně dozvěděli, že dozorčí rada dostane transformační plán 27. června a 28. června by ho měla projednávat vláda.

Ano, my v tomto zákoně říkáme, že tedy může dojít k navýšení toho základního jmění, ale o tom bude pak - a to je v návrhu toho zákona - rozhodovat vláda. Já jsem si na základě toho dovolila předložit pozměňovací návrh za mě a za celé hnutí ANO, který spočívá v tom, aby o tom nerozhodovala vláda, ale Poslanecká sněmovna. Jsem přesvědčena o tom, že Poslanecká sněmovna by měla vědět, o kolik se bude navyšovat základní jmění jednotlivých státních podniků a měla by také vědět, kam tyto finanční prostředky poté budou směřovat.

Takže já se samozřejmě k tomuto pozměňovacímu návrhu ještě přihlásím. Mrzí mě, pane ministře, že jste na kulatý stůl nepřišel. Myslím si, že určitě v této věci je dobré komunikovat a že když tedy říkáte, že jste odvážný, tak odvážný nejste, protože kdybyste odvážný byl, tak byste včera na ten kulatý stůl s těmi starosty přišel.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

15:06 Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.