Munzar (ODS): Hypotéky zlevňují

26.07.2020 20:54

Komentář na facebookovém profilu k vývoji hypotečního trhu

Munzar (ODS): Hypotéky zlevňují
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Spolu se zrušením daně z nabytí nemovitosti a zachováním daňových odpočtů hypoték se tím sníží náklady na pořízení vlastnického bydlení. Zrušení daně ještě musí projít Senátem a podepsat prezident. Mám radost, že se to ve sněmovně podařilo.

Ve sněmovně je také vládní návrh novely zákona o ČNB, prostřednictvím které chce vláda zvýšit kompetence centrální bance právě v oblasti podmínek hypoték. Obávám se, že by zpřísňování hypoték ztížilo jejich dostupnost a tím dostupnost financování bydlení pro mnoho lidí.

graf

na číslech před koronou bylo vidět, že komerční banky dokáží dostatečně sami posoudit individuální situaci každého uchazeče u banky a nepotřebují k tomu centrální nařízení. Historicky jsme se tehdy dostali pod úroveň jednoho procenta nesplácených úvěrů z celého objemu hypoték a v platební morálce jsme byli na špici Evropy. Přesto do toho přišla centrální banka se zpřísněním hypoték formou doporučení, které v krizi zmírnila. Ještě v květnu se podíl nesplácených hypoték ještě snížil, ale to může být ovlivněno odkladem splátek.

Plošné zpřísňování hypoték může také vést k tomu, že lidé budou peníze na nákup bydlení nahrazovat jinou půjčkou, budou mít horší podmínky a bude je to stát více. Proto předkládám pozměňovací návrh, který tyto kompetence ČNB nepřiznává. Forma doporučení mi přijde dostatečná a ponechává prostor pro posouzení individuální situace každého uchazeče o hypotéku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.