Munzar (ODS): Jak je to s rodičákem, daňovým balíčkem a obstrukcemi?

03.11.2019 6:32

Komentář na facebookovém profilu k pátečnímu jednání Poslanecké sněmovny

Munzar (ODS): Jak je to s rodičákem, daňovým balíčkem a obstrukcemi?
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Andrej Babiš a ministryně Schillerová tvrdí, že opozice obstrukcemi blokuje rodičovský příspěvek. To je nesmysl. Nenechte se vládou obalamutit. Zvýšení příspěvku podporujeme a zvýšení příspěvku nesouvisí se zvýšením daní.

Rodičovský příspěvek a návrh na zvýšení daní vláda předložila jako dva samostatné, nijak nesouvisející návrhy. Na začátku předložení zástupci vlády neříkali, že daňový balíček souvisí s rodičovským příspěvkem. Neřekli to ani v prvním, ani ve druhém čtení obou návrhů. Teprve až když zjistili, že budou mít problém s prosazením zvýšení daní, tak ty dva body začali spojovat. A nejdříve chtějí schválit zvýšení daní a až potom zvýšení příspěvku. Což je podraz na veřejnost, protože dobře vědí, že zvýšení rodičovského příspěvku, na rozdíl od zvýšení daní, podpoří všechny strany.

Jak tedy probíhal páteční den? Od 9 hodin byla svolána z iniciativy ODS a opozice mimořádná schůze, která měla jediný bod - rodičovský příspěvek. Na této schůzi se mělo zvýšení schválit. A byly to koaliční strany, které čas této schůze omezily do 10.30. A většinu času na schválení vyčerpala ministryně Maláčová svým projevem. Dokonce kvůli odporu koaličních stran neprošel ani návrh, aby se v jednání o rodičovském příspěvku pokračovalo ještě ten samý den od 12 hod. Místo toho se pokračovalo v jednání o zvýšení daní.

Jak tedy budeme postupovat při schvalování rodičovského příspěvku? Předložili jsme vlastní návrh, aby se zvýšení příspěvku týkalo všech rodičů, tedy i těch, kteří stále pečují o dítě do 4 let, ale původní částku stihnou vyčerpat do doby účinnosti zákona. Ale i pokud neprojde náš návrh, tak podpoříme původní vládní návrh, který se týká cca 80 % rodičů. Schválení zvýšení rodičovského příspěvku by tedy bylo bezproblémové. Vláda z toho problém udělala sama, když rodičovský příspěvek účelově a dodatečně spojila se zvýšením daní a daňový balíček předřadila před rodičovský příspěvek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…