Munzar (ODS): Na nás je, aby český národ dokázal, že dovede být svobodným

27.12.2020 9:36

Historické okénko

Munzar (ODS): Na nás je, aby český národ dokázal, že dovede být svobodným
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Dnes si připomínáme 160. výročí narození Karla Kramáře (27. 12. 1860 - 26. 5. 1937), prvního ministerského předsedy Československé republiky.

Karel Kramář vystudoval práva, vedle toho se zajímal též o problematiku národního hospodářství a finanční vědy. V roce 1891 byl Karel Kramář zvolen za mladočeskou stranu do vídeňského parlamentu, v roce 1906 se stal předsedou mladočeského klubu. Pod vlivem své ruské manželky propagoval myšlenku panslavismu a orientaci na carské Rusko.

Anketa

Která z mrtvých osobností Vám nejvíce schází?

hlasovalo: 37661 lidí

Po vypuknutí 1. světové války začal organizovat domácí odboj, roku 1915 byl zatčen a v procesu spolu s A. Rašínem odsouzen k trestu smrti za velezradu. Později mu byl trest zmírněn na 20 let a v roce 1917 byl amnestován. V roce 1918 se stává předsedou České státoprávní demokracie (která je později přejmenována na Národní demokracii).

V době vyhlášení samostatného Československa se Kramář nacházel v Ženevě na setkání představitelů domácího a zahraničního odboje. Zprvu propagoval představu monarchistického zřízení samostatného státu, ale později přistoupil na myšlenku republikánské formy vlády.

14. listopadu 1918 řídil historicky první jednání nově ustanoveného Národního shromáždění (Čs. parlamentu), který ho zároveň zvolil ministerským předsedou nově vzniklého státu. Ve funkci ministerského předsedy zůstal do 8. července 1919, kdy jeho vláda padla po neúspěchu jeho strany v obecních volbách. V žádné další československé vládě již nepůsobil.

Při zahajovacím proslovu Národního shromáždění také řekl: „Na nás je, aby český národ dokázal, že dovede býti svobodným. Věříme a doufáme, že to plnou měrou dokážeme! “

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …