Munzar (ODS): Sofiina volba

26.11.2020 15:18

Projev na 74. schůzi Poslanecké sněmovny 26. listopadu 2020, návrh změny zákona o spotřebních daních.

Munzar (ODS): Sofiina volba
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Budu velmi stručný. Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobrý den, kolegyně a kolegové. Dobrý den, paní ministryně. Jak zde paní ministryně řekla, tak tento vládní návrh zákona je předkládám z důvodů negativních dopadů opatření vlády do podnikatelského prostředí a je tedy jedním z několika nástrojů, kterými stát reaguje na omezení podnikání a zavření provozoven.

Dalším z nástrojů je například schválený zákon o kompenzačním bonusu, kam vlastně míří můj pozměňovací návrh. Tento můj pozměňovací návrh se snaží měnit právě schválený zákon o kompenzačním bonusu a snaží se napravit nespravedlnost a takovou Sofiinu volbu pro živnostníky se zaměstnanci, kteří si dnes nemohou získat podporu jak z kompenzačního bonusu, tak podpory z programu Antiviru a musí si vybrat mezi tím, zda si zvolí podporu pro sebe a pro své rodiny nebo podporu na své zaměstnance v době, kdy z rozhodnutí vlády nemají příjmy, ale náklady jim samozřejmě na podnikání zůstávají. To je opravdu Sofiina volba.

Zavřené provozovny jsou z rozhodnutí státu. Mnoho živnostníků tak přišlo o veškeré příjmy, ale náklady na podnikání zůstaly, a to včetně povinných plateb státu, jako je sociální pojištění. A pokud mají zaměstnance, tak jim samozřejmě zůstaly náklady na platy zaměstnanců. A většina našich živnostníků už rezervy nemá, protože je museli použít při vypnutí ekonomiky na jaře, a během letních měsíců neměli čas a prostor, jak si nové vytvořit. Podobně je to i se souběhem s programem COVID - Nájemné, který sice dnes podle nastavení programu COVID - Nájemné nemá časový souběh, ale do budoucna takový souběh může nastat, pokud je například vláda a Ministerstvo průmyslu a obchodu prodlouží. Pokud chceme, aby po skončení tohoto stavu živnostníci v co nejširší míře fungovali, aby uchovali svoji činnost, aby pomohli restartovat ekonomiku, tak jim musíme pomoci kompenzovat jejich náklady, které jim zůstávají.

Snad mi odpustíte ten dlouhý oslí můstek mezi zákonem o spotřebních daních a kompenzačním bonusem. Jsem si ho naprosto vědom, avšak oba dva zákony jsou nástroji kompenzační podpory a oba dva se také týkají resortu Ministerstva financí. A my nejsme ve standardní situaci. Proto mě k podání vede snaha, jak co nejrychleji napravit a umožnit souběh kompenzačního bonusu a ostatních podpor. Je to rychlé řešení. Doufám, že ho přijmeme, protože pokud má být pomoc efektivní, tak má být zároveň také rychlá.

Návrh předkládám ve dvou variantách. Ta širší varianta umožňuje souběh kompenzačního bonusu s ostatními kompenzačními opatřeními, a to z toho důvodu, že stát může v budoucnu přijít s dalšími programy kompenzací, které dnes neznáme. Ve variantě B navrhuji užší variantu, která explicitně umožňuje souběh kompenzačního bonusu s programy Antivirus a COVID - Nájemné.

Dámy a pánové. Situace živnostníků je opravdu velmi nelehká. Oni nemají žádný výhled, jakým způsobem budou fungovat. A podpora, skutečná podpora, není to, aby jim stát dával na výběr. Když máte zaměstnance, pomůžeme vám s náklady na zaměstnance, ale vy se zařiďte a sežeňte si peníze na své vlastní živobytí, kde chcete, na ostatní náklady, nebo si vyberte peníze, když nemáte příjmy pro sebe, pro svou rodinu, abyste ji uživili, ale zase si sežeňte, kde chcete, peníze na zaměstnance. To není správný výběr, který jim stát dal před jejich rozhodováním.

Proto vás prosím, podpořte tento můj návrh, aby... skutečně živnostníkům pomozme, aby dokázali překonat tuto nelehkou chvíli. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.