Munzar (ODS): Víte, čemu se říká shrinkflace?

02.04.2023 18:05 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zmenšování velikosti či hmotnosti produktu při zachování jeho původní ceny

Munzar (ODS): Víte, čemu se říká shrinkflace?
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Všichni bolestivě známe, co to znamená inflace, ale víte, čemu se říká shrinkflace? Shrinkflation, neboli trochu počeštěně shrinkflace, je zmenšování velikosti či hmotnosti produktu při zachování jeho původní ceny. Jedná se o ekonomický fenomén, kterého si běžně nemusíme všimnout. V době vysoké inflace se s ním však můžeme setkávat častěji, než dřív. Pojem vznikl spojením anglických slov shrink, což znamená zmenšit a inflation, dohromady „shrinkflace“.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí

Mnozí zákazníci vnímají tuto metodu úpravy produktů jako zneužití či podvod, protože výrobci se snaží, aby jejich produkty na první pohled vypadaly stejně. Na menší hmotnost či objem pochopitelně nijak výrazně neupozorňují (ale ani ji nezamlčují, to ani nemohou). Zmenšení velikosti bývá většinou velmi malé, a nebývá pro běžného spotřebitele okamžitě rozpoznatelné. Pokud tedy nevíte, kolik například vaše oblíbená čokoláda vážila před úpravou nebo kolik sušenek bývalo ve stejném balíčku, ničeho si ani nemusíte všimnout.

I když můžeme mít často pocit, že nás tím výrobci oklamávají, není třeba vždy hledat za shrinkflací jejich zlou vůli. Tuto praxi totiž využívají již řadu let a důvodem není pouze zvýšení zisku za každou cenu. Často jde o snahu vyhnout se zvýšení ceny produktu, na kterou by mohli zákazníci reagovat negativně. Mnoho studií totiž poukazuje na to, že spotřebitele odrazuje mnohem více zvýšení ceny než snížení velikosti balení. Výrobci tak volí snížení velikosti/hmotnosti/objemu produktu jako alternativu, která jim umožňuje udržet cenu stejnou a zároveň udržet na uzdě rostoucí náklady.

Shrinkflace se obvykle objevuje v potravinářském průmyslu, ale může se vyskytnout i v jiných odvětvích, například u kosmetických produktů apod. Příkladem shrinkflace může být snížení hmotnosti čokoládové tyčinky nebo hmotnosti brambůrků v pytlíku. Mezi nejznámější příklady shrinkflace patří zvětšení mezer mezi jednotlivými dílky čokoládové tyčinky Toblerone.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu